Legătură între băuturile alcoolice și cancerul de sân

0

Consumul unui singur pahar cu băuturi alcoolice pe zi, precum bere sau vin, crește riscul de cancer de sân, informează marți EurekAlert! citând un raport publicat de Institutul American de Cercetare a Cancerului (American Institute for Cancer Research – AICR) și de Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului (World Cancer Research Fund – WCRF).

Raportul dezvăluie de asemenea, în premieră, că exercițiul fizic intens, precum alergarea sau pedalatul cu viteză, reduc riscul de cancer de sân pre și post menopauză. Dovezile solide au confirmat o concluzie anterioară potrivit căreia activitățile sportive de intensitate moderată scad incidența tumorilor la sân apărute după menopauză, cel mai comun tip de cancer la acest nivel.

”Studiile de sine stătătoare pot fi deconcertante atunci când descoperirile oscilează”, susține medicul Anne McTiernan, principala realizatoare a raportului și expert în prevenirea cancerului la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson. ”Cu acest raport cuprinzător și actual, dovezile sunt clare: stilul de viață activ, menținerea unei greutăți sănătoase pe tot parcursul vieții și limitarea consumului de alcool — aceștia sunt pașii pe care femeile trebuie să îi facă pentru reducerea riscului”, a explicat aceasta.

Raportul cuprinde rezultatele unei analize a 119 studii care au luat în considerare date de la 12 milioane de femei și 260.000 de cazuri de cancer de sân. Au fost identificate dovezi solide potrivit cărora consumul de băuturi alcoolice echivalând cu un pahar mic cu vin sau cu bere pe zi (circa 10 grame de alcool) crește cu 5% riscul de cancer de sân declanșat înainte de menopauză și cu 9% pe cel apărut după menopauză.

O porție obișnuită de băuturi alcoolice conține 14 grame de alcool.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.