Legea salarizării unitare, urmată de concedieri?

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că este „convinsă” de faptul că noua Lege a salarizării îi va face pe mulți edili și  șefi de consilii judeţene să analizeze și ulterior să decidă dacă “mai au nevoie de acelaşi număr de oameni în administraţie”.

Olguța Vasilescu a precizat că, în momentul de față,  niciun primar din țară nu are cel mai mare salariu din instituția pe care o conduce.  “Salariaţii trebuie să fie într-o anumită grilă şi asta am încercat să corectăm”, a spus aceasta la Antena3.

Ministrul Muncii susține că nu este exclus să se ajungă și la  disponibilizări sau la micșorarea unor salarii. ”După apariţia acestei legi, dat fiind că coeficientul din administraţia publică locală este destul de urcat, sunt absolut convinsă că foarte mulţi primari sau preşedinţi de consilii judeţene sau consilii locale şi consilii judeţene vor analiza foarte bine dacă mai au nevoie de acelaşi număr de oameni în administraţie. Asta sunt convinsă că se va întâmpla şi cred că asta este temerea, de fapt”, a mai afirmat Olguța Vasilescu, precizând că  unele comune din țară nu reușesc nici măcar să-și plătească angajații din venituri proprii. “Nu mai vorbim că nu mai pot să construiască un drum, nu mai pot să renoveze o grădiniţă pentru că trebuie să dea salariile. Ei bine, toate aceste administraţii se vor întinde de acum înainte cât le este plapuma. Îşi permit să dea salarii, le vor da. Nu-şi permit, le vor diminua”, a adăugat Vasilescu, conform sursei citate.

În altă ordine de idei, legea salarizării, aflată pe ultima sută de metri înainte de vot în Parlament, a pierdut însăşi esenţa ideii de salarizare unitară. Specialiştii au ajuns la concluzia că studiile superioare nu mai contează în calculul venitului. În plus, legea nu are nicio predictibilitate, astfel că majorările salariale sunt sigure doar pentru acest an şi anul viitor.

„Prin legea, în această formă, se încalcă principiul echităţii, pentru că omul nu mai este plătit în funcţie de nivelul de pregătire, experienţă sau eficienţă. Practic, în legea 284 din 2010 – vechea lege a salarizării – erau rezolvate şi create conexiunile între diferite sectoare. Problema este că noua lege a salarizării, ce se află acum în Parlament, distruge ideea de grilă şi, în consecinţă şi echilibrele. Vorbim doar de o sumă de salarizări diferite, cu grile diferite unele de altele, pe familii ocupaţionale diferite” a explicat Dumitru Costin, preşedinte al Blocului Naţional Sindical.

Iar exemplele sunt cu atât mai concludente, cu cât au de suferit mai ales cei care au studiat ani de zile şi s-au specializat pe funcţia pe care se află acum. „Când vorbim de echitate intersectorială, este o harababură. Un exemplu în domeniul sănătăţii şi unul din administraţie: o infirmieră are un coeficient mai mare decât un consilier gradul I cu studii superioare din domeniul administraţiei publice centrale. Iar legea salarizării este plină de astfel de nedreptăţi. Ce vom obţine? Vom obţine o învrăjbire a bugetarilor, pentru a nu exista unitate şi putere de luptă comună împotriva deciziilor majorităţii parlamentare”, a declarat Bogdan Hossu, preşedinte al CNS Cartel Alfa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.