Avantajele clinicilor de fertilizare in vitro

Share:

Cuplurile din România care nu pot avea copii apelează tot mai des la clinicile de fertilizare in vitro. În ultimii ani şi statul s-a implicat pentru susţinea acestor cupluri, mai ales România se confruntă cu o natalitate în continuu declin. Unii dintre cei care au devenit părinţi cu ajutorul medicinei moderne s-au reunit, cu tot cu copiii, la o clinică din Bucureşti.

Toţi aceşti copii s-au născut din dragostea părinţilor dar cu ajutorul medicilor. Adevărate minuni, pentru că părinţii lor nu au putut avea copii în mod natural. Aşa că au fost nevoiţi să apeleze la fertilizare.

“Este inimagiabil, pentru că noi îi vedem în stadiul de celule, de care nici măcar nu ştim dacă vor evolua sau nu mai departe. Şi în momentul în care vezi o familie ferictă, un copil mare, sănătos e cea mai mare satisfacţie pe care poti să o ai în profesia noastră”, mărturiseşte Laura Dracea, medic primar obstetrică-ginecologie.

În România, unul din şase cupluri se confruntă cu infertilitatea. Aşa că duc o luptă de lungă durată ca să îşi mărească familia. Statul a încercat în ultimii ani să ajute tinerele familii prin programul naţional gratuit de fertilizare. Fondurile însă s-au epuizat rapid în fiecare an. Oricum, banii acopereau doar o parte din costurile procedurilor.

Medicina nu poate însă rezolva toate cauzele. Cuplurile din România se confruntă şi cu alte probleme decât cele de natură genetică.

Este vorba de lipsuri financiare, de presiuni spre a-şi realiza mai degrabă cariera şi pe plan secund viaţa de familie. Noi nu mai avem acest model, al împlinirii prin copil. În umrnătoarea sută de ani, tindem să dispărem ca naţie”, spune sociologul Ana Bulai

Pe plan internaţional, Bucureştiul este declarat capitala europeană a natalităţii scăzute. În capitala României se nasc doar 8,4 copii la mia de locuitori, adică de două ori mai puţini decât în Londra sau Bruxelles, arată ultimele date Eurostat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.