MFP, împrumuturi tot mai mari de la bănci

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de 5,825 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna iunie 2017, în creștere cu aproape 42% față de luna anterioară, când suma totală planificată a fost de 4,105 miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.

Din totalul împrumuturilor planificate în luna iunie, circa 5,3 miliarde de lei vor fi atrase prin opt licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni, informează Agerpres.

Sumele vor fi destinate finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza în luna iunie două licitații de certificate de trezorerie cu discont, în valoare totală de 1,8 miliarde de lei. Prima licitație va fi lansată în data 8 iunie 2017, valoarea emisiunii fiind de un miliard de lei, iar cea de-a doua, va avea loc în data de 15 iunie și o valoarea de 800 de milioane de lei.

De asemenea, vor mai fi organizate șase licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu scadența la 2, 4, 5, 7 și 15 ani, în valoare totală de 3,5 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.

În anul 2017, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piața internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei), care urmează să fie finanțat în proporție de 65% de pe piața internă și 35% de pe cea externă, precum și de nivelul refinanțărilor de titluri de stat 2017 denominate în lei scadente în 2017.

Ministerul Finanțelor va avea o abordare flexibilă în realizarea procesului de finanțare în 2017, urmărind păstrarea caracterului predictibil și transparent al ofertei de titluri de stat pentru a reacționa adecvat la potențialele modificări ale tendinței pieței și comportamentul investitorilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.