Miniștrii ALDE și-au înaintat demisiile
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că Biroul Politic al partidului a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul condus de Sorin Grindeanu, iar miniştrii ALDE au demisiile ”la purtător” şi i le-au înaintat lui.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că, după ce se va încheia şi CExN al PSD, va avea loc şi o şedinţă a coaliţiei.
„Noi am votat astăzi retragerea sprijinului politic pentru Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu. De asemenea, colegii mei care sunt membri în Executiv m-au înştiinţat că sunt cu demisiile la purtător, dar mi le-au înaintat mie în a-mi arăta că sunt solidari cu această decizie a Biroului Politic Central de retragere a sprijinului politic şi, ca atare, nu ştiu ce se va întâmpla la PSD, nu vreau acuma să anticipez, chit că aş putea”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele ALDE susţine că aceeaşi configuraţie politică PSD – ALDE trebuie respectată şi de viitorul Guvern.
„Nu suntem încă în situaţia să discutăm ce va face preşedintele Iohannis, nici nu vreau să îi dau sfaturi. Eu pot însă să remarc un singur lucru: că rezultatul votului din decembrie 2016 a dat o configuraţie în Parlament care nu s-a schimbat. Prin urmare, aceeaşi configuraţie politică urmează să propună şi pe prim-ministrul viitor”, a mai spus Tăriceanu.
Întrebat în ce condiţii pot fi activate demisiile miniştrilor ALDE, Tăriceanu a spus că nu poate încă răspunde şi că va şti acest lucru după şedinţa coaliţiei care va avea loc în această seară.
Întrebat în continuare dacă miniştrii ALDE vor fi aceiaşi şi în viitorul Guvern, Tăriceanu a ezitat să răspundă.
„Nu stăm acum să discutăm ce va fi. Suntem într-o situaţie premergătoare demisiei primului ministru. După aceea o să discutăm, nu am un motiv special pentru a considera că miniştrii… analizele care s-au făcut nu indică o lipsă de perfromanţă a lor”, a spus el, potrivit news.ro.
Călin Popescu Tăriceanu a precizat că în şedinţa Biroului politic al ALDE a prezentat două documente – unul mai amplu de analiză a modului în care s-a îndeplinit programul de guvernare şi un document de sinteză. El a spus că, din totalul de peste 390 de măsuri, 260 nu sunt abordate şi că sunt proiecte importante care ar fi trebuit demarate si nu sunt îndeplinite, între care a menţionat înfiinţarea Fondului suveran de dezvoltare şi faptul că Legea salarizării ar fi trebuit corelată cu o reformă importantă a principalelor servicii publice.
„Cantitativ vorbind sunt, dintr-un total de peste 390 de măsuri, 260 care nu sunt implementate, nu sunt abordate. Deci, cantitativ nu stăm bine, dar mult mai importantă e latura calitativă. Sunt proiecte importante care ar fi trebuit demarate şi care nu au fost pornite, cum ar fi, de exemplu, înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare, titlurile de stat pentru cetăţeni, în aşa fel încât statul să nu se mai împrumute de pe piaţă, de la bănci, ci să aibă posibilitatea să se împrumute la costuri cât mai mici. Noi am trecut prin Parlament legea salarizării unitare, dar acest lucru ar fi trebuit corelat cu o reformă importantă a principalelor servicii publice, fie că vorbim de învăţământ, fie că vorbim de sănătate, de administraţie, de ordine publică”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.