Impozitul pe cifra de afaceri, o lovitură pentru companii

Impozitul pe cifra de afaceri este probabil o lovitură pentru companii, iar economia reală nu o să vadă cu ochi buni lucrurile astea, a declarat joi, pentru Agerpres Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

„Din punct de vedere al corelațiilor economice, probabil că economia reacționează la impozite mici și la creștere economică mai puțin decât ne-am așteptat. Pentru că se întâmplă asta, atunci trebuie să te orientezi către ceea ce teoria economică spune: impozitezi undeva mai sus, acolo în contul de profit și pierderi, acolo unde manipularea, nu neapărat negativă, a cifrelor financiare este mai dificilă. Dacă taxezi cifra de afaceri nu mai faci loc de evaziune sau optimizare fiscală. Asta este cert. În schimb, din punct de vedere al business-ului și al companiilor este probabil o lovitură. Economia reală nu o să vadă cu ochi buni lucrurile astea pentru că cifra de afaceri este conjuncturală, dependentă mult de factori externi”, a spus Mitroi, potrivit Agerpres.

El a precizat că guvernanții au văzut că nu încasează conform așteptărilor.

„Pe guvernanți îi înțeleg pentru că nu încasează conform așteptărilor de creștere economică și scăderilor de taxe și impozite. Au și ei dreptatea lor. Teritoriile în care noi operăm acum sunt necartografiate, în termeni de acomodare fiscală. Nu știm cum funcționează economia. Uitându-te la datele impecabile macroeconomice și la datele fiscale care nu sunt deloc corelate cu cele macroeconomice, evident că nu a crescut evaziunea fiscală, mecanismul acționează diferit de așteptări. Probabil că trebuie să te gândești la o impozitare mai sus în contul de profit și pierderi, dar care deși este în trepte — nu mi-au plăcut niciodată treptele, poți să manipulezi între distanța foarte fină între trepte, ele sunt o invenție administrativă și nu au de-a face cu realitatea economică — trebuie ajustat aici, dar dacă impozitezi din teorie cifra de afaceri, cu cât urci mai sus în contul de profit și pierderi, cu atât te adresezi unor conjuncturi care nu sunt întotdeauna în cea mai mare parte în controlul managerului”, a spus profesorul ASE.

De asemenea, Mitroi a precizat că nu mai este loc de acomodare fiscală și sunt necesare măsuri care să rezolve problema deficitului structural.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.