Maria Grapini a cerut Președinției Consiliului UE garanții certe pentru IMM-uri!
Miniștrii Economiei și cel al Antreprenoriatului din Estonia – țară care a preluat recent Președinția Consiliului UE – în fapt două femei puternice, au răspuns, miercuri, 12 iulie, întrebărilor membrilor Comisiei IMCO (piață internă și protecția cosumatorilor) din PE, în virtutea oficializării obiectivelor ambițioase ale mandatului de acum eston al șefiei Consiliului UE.
Sub titlul de „O economie inovatoare, competitivă, deschisă”, președinția baltică propune o modernizare complexă în domenii cheie, Estonia fiind un exemplu de bună practică în domeniul digitalizării: e-guvernare, digitalizarea serviciilor publice, (Estonia face o economie de 2% din buget, datorită digitalizării! Cetățenii își rezolvă absolut toate problemele din sfera relațiilor cu autoritățile, electronic, de la plata facturilor și până la primirea medicamentelor pe rețete electronice, simplu, modern, de acasă! Estonia vine la cârma Consiliului UE și cu propuneri de geoblocare, protecția datelor, cooperare în domeniul protecției consumatorilor sau e-comerce.
Membrii Comisiei IMCO au adresat multe și diverse întrebări, legate, în principal, de funcționarea pieței interne.
Cele două femei ministru din Estonia au avut o discuție extrem de interesantă cu femeia puternică a României de această dată, Maria Grapini. Europarlamentarul PPU-sl a solicitat răspunsuri în domeniul pe care îl stăpânește perfect și pentru care luptă de decenii: IMM-urile!
“Le-am întrebat dacă Estonia isi propune, pe mandatul de președinție, să abordeze, drept măsuri noi, internaționalizarea IMM-urilor, accesul pe piețe non-europene, dacă va lupta împotriva protecționismului practicat de unele țări terțe, dacă vor prelua raportul recent dezbătut în Comisia IMCO, la care sunt si eu raportor, privind achizițiile publice în țările terțe si dacă în domeniul apărării comerciale își propun ceva, având in vedere faptul că avem intrări masive de produse contrafăcute, dar nu avem un comerț echitabil si loial în piața internă!
Din punctul meu de vedere, reglementarea achizițiilor in țări terțe nu înseamnă protecționism, ci acces la procesul de achiziții al companiilor europene în aceste țări terțe, în condiții egale cu firmele de acolo, așa cum, în prezent, companiile din țări terțe au acces în UE la achiziții publice! Nici măsurile de apărare comercială nu înseamnă protecționism, ci condiții echitabile pentru un comerț liber! Europa s-a dezindustrializat tocmai pentru că a funcționat ca o piața deschisă, fără a avea însă măsuri netarifare de apărare comercială” – astfel a sunat declarația complexă a europarlamentarului umanist, Maria Grapini.
Răspunsul primit a fost îmbucurător, pentru că, așa cum a precizat Grapini, președinția estonă este preocupată de chestiunea protecționismului, cu atât mai mult cu cât a constatat deja…evidența și-anume că cel mai mare protecționism îl fac țările din G-20.
“M-am bucurat să aud că își pun pe agendă această problemă. Mai mult, se vor ocupa si de raportul legat de achiziții publice în țările terțe și da! consideră că este important să supervizeze siguranța produselor, în contextul discuțiilor privitoare la dublul standard al calității acestora, dar și la cele privind dezvoltarea pieței interne”, a conchis Maria Grapini.