Traian Halalai, cinci ani de stabilitate și management performant la EximBank!
Președintele executiv al EximBank, Traian Halalai, lucrează de peste 20 de ani în sistemul bancar. Este nu numai o plăcere, dar și o lecție despre piața bancară, când vorbești cu un profesionist, cu un cunoscător fin și avizat al sistemului bancar. Un caz, până la urmă, atipic, Traian Halalai vorbește, cu modestie, despre sine, despre pregătirea și evoluția sa profesională, despre activitatea și realizările sale ca manager de bancă
A terminat Facultatea de Finanțe-Bănci/ASE în 1995 și a debutat ca asistent universitar predând „Piețe de capital” și Modelare financiar-monetară”. După aproximativ doi ani de tangențe cu piața de capital, la începutul lui 1998, a intrat în echipa ING Securities, iar din 1999 a trecut în bancă preluând toate proiectele de control și optimizare costuri, de implementare de noi produse, dar și auditul și conformitatea cu normele BNR. Recunoaște deschis că a fost o șansă pentru el să intre într-o multinațională unică în România, totodată un grup financiar de talie internațională, la acel moment. Școala ING, profesionalismul și experiența managementului străin, know-how-ul importat (rar la aceea vreme), entuziasmul colegilor îl fac să spună, fără rezerve, că în aceea perioadă au fost puse bazele sale ca bancher. După opt ani petrecuți în ING, a acceptat oferta National Bank of Greece pentru preluarea poziției de vicepreședinte a Băncii Românești. Apoi, în noiembrie 2012, după aproape 17 ani “cedați” sectorului financiar – bancar privat, a ales provocarea EximBank.
“Principalul obiectiv pe care l-am avut de când mi-am început mandatul la EximBank a fost reașezarea acestei bănci pe principii de business moderne, aliniate cu practicile din sistem, cu o corelare a funcțiilor de suport cu cele de vânzări, cu o atenție sporită acordată sistemelor moderne de plată și cu o mai mare flexibilitate în procedurile de lucru… O reașezare care, alături de o echipă de profesioniști, să ne permită să punem în valoare la maximum potențialului extraordinar pe care îl are această bancă, în beneficiul real al companiilor locale. Așadar, am început prin a derula un proces de evaluare profesionist, care a vizat întreg personalul băncii. Am mers inițial pe varianta evaluatorului extern tocmai pentru a elimina subiectivismul și eventualele interpretări. Chiar și așa, n-aș putea spune că a fost ușor… Am reușit să integrăm în echipă oameni bine pregătiți, cu experiență de cultură corporatistă și multinațională de cel puțin zece ani, care s-au implicat proactiv în procesul de modernizare a băncii”, spune Traian Halalai care nu neagă că a profitat de conjunctura de pe piața bancară și a luat oameni foarte buni de la alte bănci, directori regionali din bănci de top, oameni care își atinseseră target-urile profesionale și care au acceptat provocarea Eximbank. Inevitabil, rezultatele unui management performant, competitive, pliat pe realitatea bancară, au început să apară. Extinderea rețelei comerciale a venit, în aceste condiții, de la sine, banca banca operând în prezent 21 de unități, faţă de 12 la finele anului 2012. Aceste procese nu s-au oprit, sunt în continuă desfășurare pentru că numai așa EximBank poate rămâne competitivă pe piață.
“Toate aceste decizii strategice au făcut ca EximBank să fie în acest moment complet pregătită pentru a propune un portofoliu de produse și servicii complex și atractiv pentru absolut toate companiile românești” susține directorul general al EximBank.
De altfel, începând din 2013, banca și-a dinamizat consistent activitatea, atingând indicatori de performanță peste media pieței financiare, demonstrând astfel corectitudinea principiilor care au fost aplicate. Chiar și în condițiile în care sistemul bancar local a înregistrat pierderi consistente, EximBank a reușit să se mențină în categoria extrem de restrânsă a băncilor profitabile.
Rezultatele anului 2016 sunt, astfel, lăudabile. La finele anului 2016, EximBank administra expuneri totale în valoare de 5,065 milioane de lei, cu un volum al produselor nou acordate ce a urcat la 1,790 de milioane de lei, cu 439 de milioane de lei peste nivelul anului 2015, încheind, pentru al patrulea an consecutiv, cu un rezultat financiar net pozitiv. Un rezultat care a urcat profitul brut cumulat pentru perioada 2013 –2016 la peste 162 de milioane de lei.
“De altfel, tocmai performanțele financiare și solvabilitatea ridicată a băncii, precum și intensificarea și diversificarea activităților de susținere a economiei au fost principalele argumente care au stat la baza desemnării EximBank pentru implementarea proiectului unei bănci de dezvoltare românești. În prezent, autoritățile sunt în proces de evaluare a exinderii mandatului EximBank prin preluarea atribuțiilor specifice unei bănci de dezvoltare și ne bucură faptul că există un consens politic cu privire la necesitatea înființării unei astfel de bănci și în România. Mai ales că suntem printre puținele state din Uniunea Europeană care nu dispune de un astfel de vehicul. Noi suntem pregătiți să intrăm într-o nouă fază de dezvoltare susținută a activității și sperăm ca proiectul de extindere a mandatului, la care s-a lucrat deja consistent – în special în direcția revizuirii și actualizării cadrului legislativ, să avanseze cât mai rapid și să putem – așa cum fac alte state – să implementăm proiecte integrate, care aduc noi locuri de muncă, creează o devoltare a infrastructurii locale și ajută la creșterea economică a unei țări.
Independent însă de evoluția acestui proiect, ne propunem să continuăm trendul crescător pe care banca l-a urmat în ultimii ani, iar preocuparea noastră rămâne construirea unei relații solide cu mediul de afaceri care să ne consolideze statutul de partener financiar preferat de mediul de afaceri. Avem conturate direcțiile majore de acțiune, însă, ca orice strategie, și a noastră ar putea suferi modificări, în funcție și de coordonatele și obiectivele macroeconomice stabilite de autorități. Eu sunt optimist în privinţa capacităţii noastre de atingere a ţintelor asumate și cred că avem capacitatea de a răspunde oricăror provocări”, precizează Traian Halalai.
EximBank a urmat în ultimii ani un parcurs solid și prudent. Și-a dinamizat activitatea, dar a rămas în cadrul acelorași parametri de performanță. De altfel, rata expunerilor neperfomante (conform definiției EBA) s-a diminuat față de sfârșitul anului 2016, rămânând în primele trei luni ale anului la media sistemului bancar pentru creditele acordate instituțiilor nefinanciare.
“Aș vrea să punctez faptul că această evoluție a EximBank este cu atât mai semnificativă în condițiile în care alte bănci de pe piață au vândut portofolii consistente de credite neperformante pentru a-și menține acest indicator în limite normale.
Banca are o solvabilitate ridicată – de circa 44,5%, semnificativ mai mare decât media sistemului bancar din România și cerințele minime reglementate – ceea ce reprezintă o garanție că EximBank dispune de resursele necesare unei dezvoltări sustenabile a activității, în conformitate cu strategia de afaceri și politicile prudente de gestionare a riscurilor”, completează directorul general al EximBank.
Extrem de deschis, Traian Halalai vorbește și despre concurența din sistemul bancar dar și despre ceea ce detașează EximBank de ceilalți competitori de piață:
“Ceea ce diferențiază esențial EximBank de celelalte bănci comerciale este faptul că suntem o instituție cu un model de business unic pe piața românească de banking, model ce îmbină atribuțiile unei bănci comerciale cu activitatea în numele și contul statului. Este adevărat că atacăm un segment pe care se bat bănci foarte puternice, dar cred că există destule oportunități în piață ce așteaptă să fie exploatate, mai ales că nu ne-am propus să cucerim toată piața. Cred că principalul nostru avantaj este că am reușit să construim într-un timp foarte scurt un pachet de produse foarte bine poziționate în piață, nu pot spune că ne lipsește ceva, care ne oferă multă flexibilitate în construirea de mix-uri financiare. Practic, suntem în acest moment un ”mall” financiar pentru mediul de business, căruia îi oferim atât credite, produse și servicii de trezorerie, cash management, trade finance și factoring, cât și garanții și asigurări de stat. Toate acestea sunt însoțite de consultanță personalizată, ce ne susține în demersul nostru de a construi o relație bancară integrată cu clienții. Urmăm acest model pentru că suntem convinși că, pe termen lung, succesul va aparține băncilor care, cunoscând mai bine şi direct clienții, vin cu soluții croite pe nevoile lor specific”.
Ținta EximBank este să infuzeze cât mai multe fonduri către economia reală, către companii, mai spune Halalai, care anunță că EximBank și va urmări susţinerea şi promovarea exporturilor și a investițiilor româneşti în străinătate, dar și susținerea proiectelor cu impact semnificativ la nivel local și regional. Sprijinirea planurilor de dezvoltare şi creştere a competitivităţii IMM-urilor reprezintă o altă țintă a EximBank.
În ceea ce privește IMM-urile, banca își propune o abordare mult mai dinamică, fiind deja pregătit terenul pentru acest lucru. În consecință, EximBank a lansat două noi produse dedicate exclusiv acestui segment (Linie de credit pentru activitate curentă și Credit pentru investiții) și deja este activă pe site-ul băncii o aplicație de preselecție care permite IMM-urilor să afle on-line dacă sunt sau nu eligibile pentru produsele dedicate. Avem posibilitatea să dăm foarte rapid credite și putem structura facilități complete care să includă garanții sau alte produse complementare precum factoring sau cash management astfel că suntem încrezători că ne vom crește consistent expunerea și pe acest segment important pentru economie.
Deși comunitatea bancară a fost supusă în ultimii ani unor presiuni permanente, Traian Halalai susține că, în ansamblu, sistemul bancar românesc a rezistat destul de bine la turbulențele de pe piață, chiar dacă efectele crizei și-au pus puternic amprenta asupra rezultatelor financiare. Este de așteptat însă, adaugă directorul general al EximBank, ca sistemul bancar să continue să traverseze o perioadă de consolidare, de concentrare, cu tranzacții atât pe segmentul portofoliilor de credite neperformante, cât şi la nivelul tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii.
Cum EximBank este o instituție ce are ca acționar majoritar Ministerul Finanțelor Publice este evident că nu poate rămâne neafectată de evoluția vieții politice. Chiar dacă, cu diplomație, Traian Halalai recunoaște că este “destul de dificil să construiești o strategie pe termen lung și o relație solidă și stabilă cu acționarul tău majoritar în condițiile în care la conducerea acestuia se produc schimbări cu o frecvență destul de mare”.
În plus, toată activitatea băncii în numele și contul statului român se derulează cu aprobarea Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări, care, așa cum îi spune și numele, reunește 11 reprezentanți din șase ministere și din Secretariatul General al Guvernului, iar orice schimbare se propagă mai departe. Ce este de făcut în aceste condițiii? “Începi prin a construi un canal de comunicare, dezbați, te consulți, împărtășești informații, pentru ca, după șase luni, un an, să trebuiască să o iei de la capăt. Încă mai avem speranța unei continuităţi și ne dorim ca expertiza și competența membrilor organismelor de decizie să continue să fie în linie cu propunerile venite din partea companiilor, astfel încât calitatea proiectelor să reprezinte elementul fundamental în decizia de acordare a unei facilități. Oricum, concluzionând, aș vrea să subliniez că toate deciziile privind acordarea unei facilități de către EximBank au la bază criterii exclusiv bancare, care urmăresc respectarea condițiilor de prudențialitate, și în niciun caz presiuni politice”, conchide directorul general al EximBank.
După întâlnirea cu Traian Halalai am înțeles că pentru a fi un bancher profesionist, redutabil, trebuie nu numai să fii un finanțist “tobă” de carte, dar și să fii un strateg desăvârșit, un vizionar și, nu în ultimul rând, un diplomat și un lider incontestabil al unei echipe bine pregătită și ambițioasă.
Și aș mai oferi o uriașă bilă albă echipei de comunicare de la EximBank, în special doamnei Oana Nuță, un fost jurnalist redutabil, care a reușit, prin profesionalism și maturitate, să aducă o notă de seriozitate comunicării unei instituții bancare de calibrul EximBank.
Iulian Badea