„Șmecherii” de la stat vs. „fraierii” de la privat!

Bugetarii au devenit privilegiații guvernării PSD-ALDE. Cu toate acestea, valul nemulțumirilor acestora inundă România. Profesorii sunt nemulțumiți, polițiștii și jandarmii asemenea, angajații de la Finanțe nu fac notă discordantă, în consecință, toți bugetarii, la unison, vor mai mult, tot mai mult. Salarii, vouchere de vacanță, program cât mai redus de muncă, privilegii și imunitate în fața variantei disponibilizărilor. Ei au sindicate puternice, care bat cu pumnul în masă, fac presiuni, plâng de mila milioanelor de angajați pe care îi reprezintă. Sectorul bugetar, oaia neagră în țările Europei civilizate, a ajuns, în România anului 2017, un sector plin de privilegii salariale și nu numai.

În tot acest timp, sectorul privat se afundă, tot mai adânc, în mocirla unor taxe și impozite tot mai împovărătoare. Dar ce pot înțelege din greutățile unui business, din provocările unei concurențe nemiloase ce derivă din economia de piață, niște lideri politici corupți, aroganți și incompetenți, care au lucrat toată viață la stat, pe bani publici? Și care, mai mult decât atât, dețin averi imposibil de acumulat din salariul de bugetar.

Tot respectul pentru profesioniștii din sectorul bugetar. Pentru profesorii și medicii eminenți, pentru competenții din Finanțe sau alte sectoare de activitate, însă, nu poți, nu este corect, să oferi, cu larghețe, același salariu tuturor bugetarilor din domeniul X, Y sau Z. Asta era marea hibă a sectorului bugetar. Și anume, faptul că a fost invadat de incompetenți, angajați pe pile/relații, care nu vor mai părăsi niciodata un sistem în care se simt al dracului de bine!

De ce trebuie să ieși la pensie de la școala X, cât timp tu ești, ca dascăl, incompetent? De ce obținerea unui post de titular în învățământ te face imun în fața oricărui examen ulterior și în fața oricărei anchete disciplinare sau nu? De ce nu poți fi înlocuit de un alt profesor mai competent, după un anumit timp? De ce la Primării, Consilii Județene sau agenții și direcțiile de stat din județe, nu se face o analiză riguroază a competențelor fiecăruia? Și, în consecință, să fie trimiși în “jungla” din sectorul privat toți incompetenții, semianalfabeții, parașutele și piloșii, care știu să facă…nimic! Și care papă banii statului postând bancuri pe Facebook și fumând țigară de la țigăra, la intrarea în sediul instituției!

Toți bugetarii, la unison, se plâng că au salarii mici. În Învățământ, în Poliție, Jandarmerie, Finanțe, ITM sau în oricare alt loc. Când vine, însă, vorba de disponibilizări, și astea rare ca și corectitudinea de pe scena politică, începe agitația, disperarea. Se dau telefoane, se apelează la bunăvoința șefilor. Nimeni nu vrea să părăsească sistemul ăsta prost plătit în care fiecare angajat se „sacrifică” de dimineață până seara!

Cât timp în sistemul bugetar nu se va face curățenie, nimic nu se va schimba în direcția eficientizării activității! Câți dintre noi nu s-au lovit de tupeul/ sila vreunui angajat de la ghișeele statului care uită, brusc, că nimeni nu-l ține cu forța în sistemul public! Oricine se crede nedreptățit (și, credeți-mă, că vorbesc de sute de mii de nemulțumiți cronic ) poate intra, cu fruntea sus, în sistemul privat. Și poate câștiga mii, zeci de mii pe lună. Pe bune! Cu condiția să fie competent!

Dar, oare, nu este mai bine să “freci menta” la stat? Pe bani mulți, puțini, ce mai contează? Ba mai mult, cât timp statul tolerează incompetența, de ce ai încerca tu, ca și angajat competent, pentru că sunt și din această categorie, să schimbi ceva? Vezi că toți trag chiulul, faci și tu același lucru!

Este, însă, frustrant pentru un profesor bine pregătit să știe că, în școala în care predă, un alt profesor, mult mai slab pregătit, câștigă la fel ca și el! Situația este similară în toate sectoarele bugetare!

Cunosc, nu puține cazuri, în care goana după o angajare la stat este destul de anevoioasă. Și implică șpăgi consistente. Dar persoana s-a aranjat pe viață! Și atunci de ce să ne mai mirăm că nu se schimbă nimic?

La capătul opus, oroposiții sorții, sunt angajații de la privat. Mulți și proști, așa cel puțin sunt văzuti de guvernarea asta jalnică, Care lucrează, mare parte dintre ei, pe salariul minim pe economie! Mai vinovat decât unii patroni avari care își bat joc de angajați este, însă, statul care pune jugul pe orice afacere privată. Păi, cum ar putea să întrețină, altfel, liota de incompetenți, petarde și piloși de la stat?

Haideți să dăm niște examene serioase, pe bune, și vă garantez că 80% dintre angajații de la stat vor fi praf și pulbere ! Pe cine, oare, mai interesează însă acest aspect?

 Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.