Ionuț Gologan ar putea scăpa de pedeapsa capitală

Guvernul din Malaysia a convenit, în unanimitate, să renunţe la pedeapsa automată cu moartea în cazul traficanţilor de droguri, însă decizia trebuie aprobată de Parlament înainte de a intra în vigoare, a anunţat luni un ministru citat de Channel News Asia. După ce legea va fi votată în Parlament, românul Ionuţ Gologan, dar şi ceilalţi patru români arestaţi în Malaysia pentru trafic de droguri ar putea scăpa de pedeaspa cu moartea. 

Cabinetul a decis să amendeze Legea privind Drogurile Periculoase, din 1952, pentru a le da tribunalelor dreptul de a decide independent sentinţa, a explicat ministrul Azalina Othman Said, într-o notă adresată Parlamentului.

În prezent, legea malaysiană prevede pedeapsa automata cu moartea pentru crimă sau trafic de droguri, printre alte infracţiuni.

În total, 651 de malaysieni au fost condamnaţi la moarte din 1992 – majoritatea pentru fapte legate de droguri, a anunţat Azalina.

Deocamdată nu este clar când va fi votată în Parlament legea amendată, însă analiştii se aşteaptă să fie aprobată.

Statul malaysian a blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii, a anunţat anul trecut MAE român, într-o referire la cazul românului Ionuţ Gologan, arestat în 2012 şi condamnat la moarte prin spânzurare în Malaysia pentru trafic de droguri.

Astfel, după ce decizia luată de guvernul malaysian va fi pusă în practică atât românul Ionuţ Gologan cât şi alţi patru români care sunt arestati în această ţară pentru trafic de droguri ar putea scăpa de pedeapsa cu moartea.

Ionuţ Gologan a fost prins, în urmă cu 5 ani de zile, pe aeroportul din Kuala Lampur cu 2,5 kilograme de droguri de mare risc. A fost dus imediat într-o puşcărie de maximă siguranţă, iar magistraţii malaezieni l-au condamnat la moarte. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe român se luptă încă de atunci să obţină înlocuirea pedepsei capitale.

Al doilea român condamnat la pedeapsa capitală de către o instanţă din Malaysia este Stefan Coroi, din Timisoara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.