BNR critică programul Prima Casă

0

Ponderea debitorilor care au contractat credite Prima casă şi care au capacitatea plăţii unui avans la credit semnificativ mai mare decât cel minim solicitat de program este în creştere.

În aceste condiţii, programul nu reprezintă decât o formă de transfer a unor sume de bani de la buget către sectorul privat, şi nu o formă de creştere a accesabilităţii persoanelor fizice la obţinerea de credite în vederea achiziţionării unei locuinţe, se precizează într-o analiză BNR coordonată de economistul –şef al BNR Valentin Lazea.

Mai mult, documentul precizează că menţinerea acestui program, în condiţiile în care activitatea pieţei creditului s-a reluat (şi chiar se apropie de o evoluţie care ar putea pune problemedin punct de vedere al stabilităţii financiare), ridică probleme privind eficienţa efortului bugetar, notează Ziarul Financiar.

Totodată, analiza BNR afirmă că programul Prima Casă a avut un rol modest, în condiţiile în care a fost utilizat într-o proporţie limitată de către persoanele cu venituri reduse.

„Analiza valorii creditelor contractate arată, însă, o creştere a ponderii debitorilor care contractează credite prin acest program la o valoare a indicatorului LTV (loan to value) mult inferioară (şi deci care au capacitatea plăţii unui avans la credit semnificativ mai mare decât cel minim solicitat de program). În aceste condiţii, programul nu reprezintă decât o formă de transfer a unor sume de bani de la buget către sectorul privat şi nu o formă de creştere a accesabilităţii persoanelor fizice la obţinerea de credite în vederea achiziţionării unei locuinţe”.

Potrivit analizei, singurul aspect social pe care acest program îl asigură este un acces mai mare al persoanelor tinere la achiziţionarea unei locuinţe, ponderea debitorilor cu vârste de până în 35 de ani fiind mai mare în acest caz.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.