Totul despre rinoconjunctivita alergică
Manifestările rinoconjunctivitei alergice sezoniere devin mai ample toamna, având impact semnificativ asupra calității vieții pacienților, iar manifestările clinice pot fi determinate de sporii anumitor specii de mucegaiuri și de polenul plantelor ce înfloresc în această perioadă, susține medicul primar Alergologie și Imunologie Clinică, dr. Adriana Mihaela Tudose de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr Carol Davila”.
Potrivit acesteia, simptomele acuzate de marea majoritate a pacienților sunt reprezentate de strănut în salve, prurit oculo-nazal, secreții nazale apoase, obstrucție nazală (nas înfundat), hiperemie conjunctivală (ochi roșu). În plus, unii pacienți pot prezenta manifestări de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare).
„La pacienții cu sensibilizare la polenul de Ambrosia artemisifolia (iarba pârloagelor) domină simptomatologia oculară. (…) Perioada de polenizare începe la sfârșitul lunii iunie, cu un vârf al concentrației de polen în aer în a doua jumătate a lunii august și se întinde până în octombrie. Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidență alergenul sensibilizant (există mai multe tipuri de polen în aceeași perioadă a anului). În funcție de sensibilizările identificate indică tratamentul optim, individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică — singurul tratament posibil curativ”, mai afirmă medicul.
Medicul mai susține că este important de știut faptul că unii pacienți cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavității bucale, edem limbă, buze, ‘senzație de nod în gât’, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe și legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală.
În plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).