Totul despre Festivalul de Muzică de la Besançon
A 70-a ediție a Festivalului de Muzică de la Besançon, din estul Franței, s-a deschis vineri, având drept principal punct pe afiș prestigiosul concurs internațional dedicat tinerilor dirijori, cel mai complet din lume, notează AFP.
Între 8 și 23 septembrie, festivalul va oferi peste 30 de concerte de muzică clasică, jazz și de muzica lumii.
Ediția din 2017 găzduiește cel de-al 55-lea Concursul Internațional al Tinerilor Dirijori, o manifestare cunoscută dedicată descoperirii de noi talente, care este prezidată în acest an de americanul Leonard Slatkin.
Douăzeci de candidați de 10 de naționalități, selectați din 280 de concurenți, vor participa între 11 și 16 septembrie la finala acestui concurs, care are loc la fiecare doi ani la Besançon.
Creat în 1948 de către dirijorul și violonistul Gaston Poulet, Festivalul de Muzică de la Besançon este cel de-al treilea festival de muzică organizat în Franța, după cel de la Strasbourg (est), în 1932 și cel din Aix-en-Provence (sud-est) în 1948.
La mijlocul secolului al XX-lea, festivalul a găzduit o pleiadă de stele ale muzicii clasice, cum ar fi dirijorii Georges Prętre, Georg Solti, Eugen Jochum, Zubin Mehta și Bernard Haitink sau interpreții Isaac Stern, Gheorghi Cziffra, Wilhem Kempf și Clara Haskil.
Manifestarea s-a impus definitiv în conștiința publicului odată cu crearea, în 1951, a prestigiosului Concurs Internațional al Tinerilor Dirijori, care i-a consacrat, printre alții, pe Gerd Albrecht, Michel Plasson, Zdenek Macal, Sylvain Cambreling sau pe Yutako Sado.
Victoria dirijorului japonez Seiji Ozawa la concursul din 1959 a conferit o aura specială Festivalui de la Besançon în Asia, continent de unde provin aproape o treime din cei 20 de finaliști în 2017.