Teodorescu desființează sondajul lui Pieleanu
Încrederea în Guvernul Tudose a scăzut cu 6 procente în 3 luni, arată ultimul barometru IMAS, care infirmă, astfel, informația vehiculată intens în ultimele zile că actualul Cabinet „s-a prăbușit” în sondaje.
„Interesant este că evoluția optimismului românilor sub noul Executiv este similară celei înregistrate de Guvernul Grindeanu, în sensul că se poate observa o tendință de scădere între prima și a treia lună de mandat, diferența fiind de aproximativ 6%. Concret, guvernarea Tudose a debutat cu 33.9% grad de optimism al românilor cu privire la direcția în care se îndreaptă țara, coborând la 27.5% în luna septembrie a acestui an”, arată datele prezentate de sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS, marți seara, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24. Cifrele fac parte din Barometrul de opinie politică, realizat de IMAS.
Întrebat dacă poate un indicator să scadă în felul descris de Marius Pieleanu, sociologul Alin Teodorescu a răspuns că da, dar că nu aceasta este situația în care se află Cabinetul Tudose.
„M-ați întrebat dacă se poate, v-am zis că da. Dacă vorbim de Guvernul Tudose, nu, nu s-a întâmplat așa ceva”, a spus Alin Teodorescu, care a adăugat că informația potrivit căreia încrederea în actualul Guvern s-a prăbușit e falsă. „Da, e falsă. Dar că încrederea într-un om, într-o persoană publică, într-o instituție, într-o valoare, se poate prăbuși, da, se poate. Băsescu avea 45% în mai 2010, era în stratosferă, în iunie avea sub 20% și acolo a rămas. Acum nu s-a întâmplat nimic. Iată ce spun datele, la capitolul direcție: iulie 33,9%, august 30,7%, septembrie, 27,5%”, a declarat Alin Teodorescu.
IMAS a prezentat evoluția încrederii în Guvernele României din ultimii 16 ani. Astfel, în 2001, în primul trimestru al guvernării PSD 2000-2004, procentul românilor care apreciau că lucrurile în România mergeau într-o direcție bună se situa în jurul pragului de 40%, în ultima lună a primului trimestru nivelul de optimism exprimat de români fiind de 44.2%.
Mai apoi, guvernarea Tăriceanu a debutat în 2005 în ianuarie 2005, fiind de 65%. Merită însă menționat că, totuși, următoarele două luni ale guvernării liberale au fost caracterizate de o tendință descendentă a gradului de optimism, acesta scăzând până la 48.4%, arată analiza IMAS. Conform sociologilor, guvernele care au generat cel mai mare grad de optimism în ceea ce privește direcția în care se îndreaptă țara au fost cele conduse de Tăriceanu, în 2005, și de Ponta la începutul anului 2015, când 56,9% dintre români se declarau, în ianuarie, optimiști în legătură cu direcția în care merge țara, procentul scăzând la 46,5% în martie.
Ambele situații au avut însă în comun faptul că schimbarea de guvern a coincis cu schimbarea președintelui României. Astfel, Guvernul Tăriceanu și-a început activitatea executivă la scurt timp după instalarea lui Traian Băsescu, în vreme ce Executivul Ponta IV a debutat după alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, alegeri căștigate de Klaus Iohannis.
Executivul care și-a încheiat primul trimestru de mandat la cel mai scăzut nivel al optimismului față de direcția în care se îndreaptă țara a fost, în 2010, în plină criză economică, Guvernul Boc II, 12.4%.
În ianuarie 2016, la începutul guvernării Cioloș, optimismul celor intervievaţi se situa la 36.8%, acesta având însă ulterior o tendință descendentă – 31.7% în februarie și 26.4% în martie.