Cosmin Crăciunescu spune povestea vinului de la Crama Aramic

Vinul este, până la urmă, o poveste. O poveste magică, îmbietoare, mai ales când este spusă de cei care iubesc vița de vie, și care cred, cu încăpățânare, că românii merită un vin nobil, un vin care să-i reprezinte. Vizita mea la Crama Aramic a reprezentat o încântare. Un peisaj de vis, cu un aer curat, cu zeci de hectare de viță de vie, cu o cramă superbă, cu oameni care lucrau, din plin, la scrierea acestei povești minunate a vinului Cramei Aramic de la Silagiu.

L-am reîntâlnit pe Cosmin Crăciunescu, proprietarul acestei crame. La fel de implicat, la fel de dornic să reușească, până la urmă, într-un business  în care concurența este acerbă, nemiloasă și nu permite greșeli.

Localitatea Silagiu (sau Silaj, maghiară Szilas sau Nagyszilas), atestată documentar prima oară în 1406, este un loc unde creșterea viței de vie este atât de adânc pătrunsă în conștiința oamenilor, încât chiar și simbolul ales să reprezinte localitatea este un ciorchine de strugure!

Silagiu are un hotar deluros, foarte productiv, în care se cultiva viță de vie. Face, deci, parte din unul dintre cele 5 centre viticole ale Banatului, regiunea viticolă din jurul Buziașului. Este supranumit și satul așezat pe trei văi.

Poveste acestor vii este interesantă. Și nu doar pentru că tânărul Cosmin Crăciunescu te încântă cu felul său de a povesti, de a vorbi despre viță de vie, struguri și vin. Practic, ne spune Cosmin, zona  în care ne găsim a fost zona  șvabilor din localitatea Bacova, orașul Buziaș, cei care au fost proprietarii acestor vii și a acestor terenuri de pe Valea Silagiului. Bisericuța catolică construită pe deal în perioada interbelică stă mărturie în acest sens.

Naționalizarea, nemiloasă, a făcut ca aceste proprietăți să treacă în proprietatea statului. Zeci de ani în această zonă a activat IAS Buziaș care a deținut aproape 600 de hectare de vie cultivată pe acest deal.

După anul 2000, aceste  investiții au fost cumpărate de către un om de afaceri din Timișoara. Fiind o suprafață foarte mare, iar investiția uriașă, acesta a început să cedeze porțiuni din această afacere. Cosmin Crăciunescu, un tânăr student pe atunci, a primit această uriașă provocare, având în vedere, bineînțeles, și perspectiva reconversiei plantației de vița de vie dar și pe cea a fondurilor europene. În aceste condiții, au fost  preluate 60 de hectare de vie, după care s-a încheiat un contract de arendă pe 49 de ani cu Agenția Domeniilor Statului, urmând apoi pregătirea proiectelor de reconversie a acestei vii.

Din păcate, în momentul preluării, această suprafață nu mai era lucrată din anii 1992-1993. Trecuseră 15 ani, povestește Cosmin Crăciunescu, cel care a preluat investiția în anul 2007.

În anii 2010 și 2012, au fost  implementate, adaugă Cosmin, două proiecte de reconversie pe viță de vie unde au fost  înlocuite toate vițele de vie vechi de pe plantații cu soiuri nobile, toate extrem de performante pentru diocen.

“Avem opt soiuri de struguri și, ca atare, producem opt tipuri de vinuri monosoi, două cupaje și un rose. Pe viitor vom lărgi gama de vinuri și sperăm să ajungem la 14 tipuri de vinuri Punând bazele acestor plantații era necesară și realizarea cramei pentru procesarea strugurilor care provin din cultura de viță de vie. Și în 2012 s-a înscris și proiectul pentru procesare, pentru achiziționarea utilajelor necesare procesării, proiect finalizat în 2015 când am început, de altfel, prima procesare a vinului aici”, continuă să povestească Cosmin Crăciunescu.

Surprinzător pentru mine și sunt convins că și pentru mulți dintre cititori, Cosmin este de pregătire medic stomatolog deși a avut mereu, recunoaște acest lucru, o pasiune pentru partea rurală, când se ducea, în vacanțe și nu numai, la țară și mergea cu tatăl său, un reputat silvicultor, și bunicii săi, în pădure. Deși era născut în centrul Timișoarei, iar mama sa, un cunoscut doctor din Timișoara, dorea să urmeze chirurgia generală, Cosmin Crăciunescu  a îmbrățișat această activitate de producere a vinului, fiind preocupat de procesarea strugurilor și producerea vinului. A beneficiat, de altfel, o spune cu sinceritate, de doi enologi foarte buni, unul de orgine australiană, care a făcut performanțe în primul an și cel de-al doilea care a lucrat ani mulți în Italia. Ba mai mult, îi oferă consultanță și o firmă renumită din Italia.

“Ca orice început este greu să intri pe piață, o piață unde concurența este uriașă, cu produse noi, vinuri noi, dar este un prim pas și sperăm ca  lucrurile să meargă foarte bine. Ne vom ocupa de viitoare proiecte pe partea de turism viniviticol, chiar  vom finaliza în această toamnă o sală de degustări în care vinul va fi depozitat în subsolul acesteia. Sperăm să ne aducem contribuția la dezvoltarea orașului Buziaș, care a fost o stațiune foarte cunoscută  în domeniu, dar și la dezvoltarea zonei. Sper să se finalizeze și drumul vinului care va trece pe domeniul nostru”, adaugă Cosmin. Provocarea prezenței pe piață, la târguri interne și internaționale, evenimente, dar și în mass-media este dificilă, dar Cosmin Crăciunescu crede în reușita sa, în viitorul Cramei Aramic, în calitatea vinurilor oferite de crama pe care o deține.

Crama Aramic nu este una mare. 48 de hectare de vie au fost realizate prin reconversie. De asemenea mai sunt în pregătire 5-6 hectare. Crama are o capacitate de procesare a vinului, -pentru 50-60 de hectare- de peste 300.000 de litri cu stocare pe an, situație care îi oferă oportunitatea de a procesa întreaga cantitate de struguri care este produsă fără a avea, însă, și capacitatea de a procesa strugurii și altor producători.

Mai mult, Crama Aramic a fost dotată cu ultimele tehnologii din domeniul vinificației însemnând cisterne de inox, zone de recepție și o linie de îmbuteliere performantă.

Având în vedere faptul că plantațiile sunt tinere , Crăciunescu mizează pe o creștere anuală, etapizată, a producției. “Până acum am avut o producție de struguri la hectar (undeva) la jumătatea capacității maxime care va fi în următorii ani. Ne dorim să atingem o recoltă de opt tone de struguri la hectar. În momentul de față ne adresăm zonei HoReCa cu o oferta variată de vinuri premium și pe viitor vom avea ca și țintă, de asemenea, vinurile premium și super-premium”, precizează Cosmin care este convins, că în cazul Cramei Aramic, calitatea vinurilor sale este superioară prețului cu care sunt vândute.

“Răspunsul nostru este acela că dorim să stabilim un preț corect, un preț care să fie apreciat de consumatori. Acesta este principalul nostru atuu și acest lucru ne diferențiază de celelalte crame”, încheie proprietarul cramei Aramic.

Am părăsit dealurile Silagiului încântat de faptul că există oameni, și chiar unii tineri, pentru care faptele contează. Care se luptă pentru a reuși în viață, pentru a arăta că se poate. Și care vor să ofere românilor un vin de calitate.

 Iulian Badea

crama aramic

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.