Maria Grapini, revoltată de „lipsa de etică și obiectivitate” a lui Petras Austrevicius

După scrisoarea deschisă adresată, marți, românilor, în care a vorbit, tranșant, despre modul în care procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sfidat, în cadrul conferinței de la Bruxelles, asistența, cel mai implicat europarlamentar român, Maria Grapini, a mers, miercuri, mai departe în demersul său de clarificare a unei situații de neacceptat.

Fără a fi partizanul vreunei tabere, Maria Grapini pune și, de această dată, mai presus de interminabilele lupte politice, adevărul. Și cere explicații ferme, în acest sens, cât timp multe întrebări au rămas, ieri, fără răspuns.

În două adrese, extrem de incisive, în care solicită clarificările cuvenite, prima adresată președintelui Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Guy Verhofstadt, și cea de-a doua adresată europarlamentarului ALDE, Petras Austrevicius, moderatorul dezbaterii care a avut-o în prim-plan pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, Maria Grapini acuză, tranșant, “lipsa de etică și obiectivitate în moderarea evenimentului”.

Vă prezentăm, în continuare, cele două adrese trimise de europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.

 

Stimate domnule președinte al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Guy Verhofstadt

În calitate de europarlamentar, participant la o dezbatere foarte importantă pentru întărirea rolului justiției în statele membre și împărtășirea experiențelor pozitive Ucrainei, doresc să vă informez despre câteva lucruri care pot fi interesante pentru grupul politic pe care îl conduceți.

Imaginea Parlamentului European, a unui grup politic, depinde de atitudinea membrilor săi.

ALDE este un grup politic care are un rol important în echilibrul de care este nevoie în deciziile pe care le ia Parlamentul European.

Doresc să știți că, deși fac parte din grupul politic S&D, nu am fost niciodată membru al Partidului Social Democrat din România. De 11 ani de când fac politică sunt membru al Partidului Puterii Umaniste-un partid de centru.

Domnule președinte, în data de 17.10.2017, a avut loc o dezbatere pe tema “Lecții de învățat de la România: schimb de practici ale instituțiilor anticorupție din România și Ucraina“, în care colegul dumneavoastră, Petras Austrevicius, a fost moderator.

Din păcate, domnul Petras Austrevicius a fost vădit subiectiv și la o temă în care se vorbea de obiectivitate, colegul dumneavoastră a considerat că un deputat poate vorbi de două ori și mai mult (Monica Macovei), iar celorlalți să li se limiteze timpul la două minute sau să nu li se mai dea cuvântul.

Știu că nu există o subordonare a membrilor față de liderul de grup, dar am dorit să știți că un membru ALDE induce prin comportament neîncrederea în instituțiile UE și neîncrederea în Parlamentul European.

Sper, domnule Președinte, să înțelegeți protestul meu față de lipsa de etică, democrație și obiectivitate de care a dat dovadă domnul Petras Austrevicius-membru ALDE.

Cu stimă,

 Maria Grapini, MEP

 

Stimate domnule Petras Austrevicius,

 Mă adresez dumneavoastră în scris datorită rolului pe care  l-ați avut la evenimentul “Lecții de învățat de la România: schimb de practici ale instituțiilor anticorupție din România și Ucraina “  în data de 17 octombrie 2017.

Recunosc, am apreciat intenția pe care ați avut-o prin organizarea unui eveniment-o dezbatere despre împărtășirea experienței în domeniul justiției dintr-un stat membru către un stat care dorește să devină membru.

Din păcate, am avut o ezitare când am văzut că ați invitat-o pe șefa DNA din România chiar în perioada când se află într-o serie de verificări din partea Inspecției Judiciare și în care se constată foarte multe nereguli în activitatea DNA.

Am considerat, totuși, că trebuie să particip, în calitate de membru al comisiei LIBE, al Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest și, nu în ultimul rând, în calitate de cetățean român.

Vă precizez de la început că nu sunt membră a vreunui partid aflat la guvernare în țara mea (sunt membră a Partidului Puterii Umaniste), deci nu mă puteți suspecta de subiectivism.

Nu voi insista asupra faptului, că dumneavoastră ca moderator, ați fi putut să solicitați ca invitații să răspundă la toate întrebările, și nu selectiv. Protestul meu este legat de faptul că după ce ați limitat și întrerupt alți vorbitori, ați dat  de două ori cuvântul unui simplu membru al Parlamentului European (Monica Macovei-nu era organizator, nu este președintele vreunei comisii și nici nu deține o altă funcție în Parlamentul European) și în ambele runde a vorbit mai mult decât ați impus celorlalți vorbitori.

La o dezbatere în care ați dorit să transmiteți Ucrainei un model European, am constat o lipsă de obiectivitate și de etică în moderarea evenimentului. În sală au fost foarte mulți tineri, asistenți, jurnaliști, invitați din afara Parlamentului European și a fost, după părerea mea, un exemplu negativ care atrage neîncrederea în Parlamentul European.

În calitate de coleg, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde care a fost motivul discriminării vădite între europarlamentarii care au luat cuvântul?

Sper, domnule Austrevicius, să primesc un răspuns clarificator.

Cu stimă,

 Maria Grapini, MEP

dezbatere kovesi PE

Citește și
1 Comentariu
  1. mimi spune

    nu o sa primiti raspuns, doamna!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.