Movilele funerare, afectate de căutătorii de comori
Movilele funerare de pământ din județul Timiș au fost grav afectate de căutătorii de comori și de agricultura intensivă din ultimii ani, iar zece dintre ele sunt în pericol iminent de a fi distruse, a declarat, marți, pentru Agerpres consilierul pe probleme de arheologie al Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Timiș, Victor Bunoiu.
”Dintre cele aproximativ 400 de movile funerare din Banat, menționate în literatura de specialitate, doar patru au fost supuse cercetărilor arheologice în ultimii 70 de ani. Una dintre cele mai afectate este movila (grămurada) de la Jupani (parte din situl Susani)”, a afirmat Bunoiu, informează Agerpres.
Arheologul a spus că în urma cercetărilor de teren din acest an, au fost cartate aproximativ 50 de movile de pământ din județ și s-au inventariat și siturile puternic afectate de agricultură sau de căutătorii de comori, pentru că acestea ”trebuie supuse cu prioritate unor cercetări arheologice în vederea salvării, atât cât mai este posibil, a informațiilor științifice”.
Aflată într-o stare puternică de degradare, ca urmare a numeroaselor acțiuni de braconaj arheologic, movila funerară de la Jupani a constituit vara aceasta subiectul unei ample cercetări arheologice de salvare.
”Cercetările din această vară asupra movilei au scos la iveală faptul că este vorba cu siguranță de amenajări cu caracter funerar, morții care sunt depuși în movilă fiind incinerați”, a declarat coordonatorul științific al cercetării de la Susani, arheologul Dragoș Diaconescu, într-o conferință de presă.
Movila numită grămurada de la Jupani este situată pe malul pârâului Glavița, are o înălțime de 3,5 metri, un diametru maxim de 44 metri și este încadrată în epoca bronzului.