Regele Mihai a murit!
Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.
Pe 8 noiembrie, Casa Regală anunța că Regele Mihai este ‘în stare de suferință’, alături de el fiind principesa Margareta și principele Radu, cu ocazia marii sărbători a Sfinților Mihail și Gavriil. Nu a fost organizat niciun eveniment cu ocazia zilei onomastice. La reședință s-au aflat angajații Casei Majestății Sale detașați în Elveția și maicile de la mănăstirile din România care îl asistau pe Rege. Cu o seară înainte, pe 7 noiembrie, un trimis al mitropolitului Europei Occidentale și Meridionale, Iosif, i-a dat Regelui Mihai Sfânta Împărtășanie.
Principesa Moștenitoare Margareta și principele Radu au ajuns pe 5 noiembrie în Elveția, după ce starea generală a fostului suveran se agravase și prezenta o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenței.
Regele Mihai a împlinit 96 de ani pe 25 octombrie.
Regele Mihai I a fost ultimul monarh al României, dintr-un şir de patru regi pe care i-a avut ţara noastră, între 1881 şi 1947. Titlurile Membrilor Casei Regale a Romaniei, precum si Ordinea de Succesiune sunt determinate de Normele Organice ale Casei Regale a Romaniei.
Actualul Mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei, urmată de Principesa Elena a României, conform Normelor Organice ale Casei Regale a Romaniei. Actualul consort al Mostenitoarei la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei.
Conform articolului 8 din Statutul complet al Casei Regale a României, promulgat prin semnatura Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei din 30 decembrie 2007, „în cazul unei viitoare femei Sef al Casei Regale a Romaniei, consortul sau va primi titlul de „Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei”.
Membrii Casei Regale a Romaniei sunt urmatorii: Alteta Sa Regala Elena, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Maria, Principesa Romaniei (jure sanguinis).
Sotii si copiii Altetelor Lor Regale Principesele nu detin titluri personale.
Ordinea de Succesiune la Tron si la Sefia Casei Regale a Romaniei este bazata pe principiul primogeniturii cu preferinta masculina, Normele Organice abrogand astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor si a descendentilor lor.
În data de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de „Principe al României” și calificativul de „Alteță Regală”. De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României.
Ordinea de Succesiune la Tron si la Sefia Casei Regale a Romaniei, in prezent, aceasta este urmatoarea:
1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei;
2. ASR Principesa Elena a Romaniei;
3. Elisabeta Karina de Roumanie;
4. ASR Principesa Sofia a Romaniei;
5. Elisabeta Maria Biarneix;
6. ASR Principesa Maria a Romaniei.
Modificari ale acesteia se pot aduce prin decizia Sefului Casei Regale a Romaniei.