Hans Klemm denunță tactica Rusiei în România
Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, susţine că tactica Kremlinului în România este una subtilă, prin care încearcă să se rupă încrederea populaţiei în UE, NATO şi în parteneriatul strategic cu SUA.
Hans Klemm a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca la dezbaterea „Preparing for the 21st century threats” („Pregătiri pentru ameninţările secolului al XXI-lea”) organizată de Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), că Rusia caută influenţa asupra opiniei publice, şi deseori, asupra alegerilor, prin propagarea de „fake news” folosind mijloace media de stat cum ar fi televiziuni ruseşti, Sputnik şi reţelele de socializare.
„Câţiva aliaţi, în special România, manifestă îngrijorări serioase faţă de influenţa Rusiei şi intenţiile sale în Republica Moldova, din cauza trupele militare din Transnistria, dar şi implicării Rusiei în domeniile cibernetic şi al informaţiilor. (…) În completarea abuzului cibernetic, Rusia a dus o propagandă continuă şi campanii de dezinformare în încercarea de a crea confuzie şi de a promova agenda strategică a Kremlinului. Este clar că este o metodă preferată a Rusiei pentru a semăna discordie şi a crea dezbinare între aliaţii NATO şi alţii pe care îi consideră adversari. Profitând de societăţile noastre democratice, Rusia caută influenţa asupra opiniei publice, şi deseori, asupra alegerilor, prin propagarea de fake news folosind mijloace media de stat cum ar fi televiziuni ruseşti, Sputnik şi reţelele de socializare. În anumite locuri, cum ar fi România, unde populaţia este prudentă faţă de motivele Rusiei, tacticile Kremlinului sunt mai subtile. În loc să încerce să convingă oamenii să susţină politica Rusiei, ei încearcă să rupă încrederea populaţiei în UE, NATO şi parteneriatul nostru strategic”, a spus Klemm.
Potrivit acestuia, apărarea faţă de propagandă şi dezinformare este dificilă în ţările democratice unde libertatea de exprimare a înflorit.
„Propaganda este de obicei împrăştiată prin site-uri obscure care postează informaţii false, care îşi găsesc apoi calea spre reţele de socializare şi spre presa de calitate, ceea ce induce confuzie în rândul opiniei publice asupra a ceea ce este adevărat, iar asta duce la atingerea ţelurilor celor care au creat propaganda”, a explicat diplomatul american.
În discursul său, Hans Klemm a vorbit şi despre corupţie, spunând că este o ameninţare non convenţională, iar a clădi o rezistenţă înseamnă menţinerea şi întărirea unui sistem de justiţie capabil să lupte împotriva corupţiei.
„Guvernul SUA şi-a manifestat îngrijorarea faţă de propunerile legislative care au fost prezentate de Ministerul Justiţiei şi se află în dezbatere parlamentară. Propriile instituţii ale justiţiei, asociaţii profesionale, societatea civilă şi simpli cetăţeni, dar şi UE şi câteva guverne europene, şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu aceste propuneri. Din punctul nostru de vedere, în ultima decadă şi mai mult, România a crescut credibil în lupta sa împotriva corupţiei incluzând aici şi o justiţie independentă. Trebuie să apărăm valorile democratice pe care le împărţim, care înseamnă forţa oricărui guvern care caută încrederea cetăţenilor săi. Păstrarea unei justiţii independente clădită în ultimii 15 ani în România reasigură poporul român şi aliaţii NATO de forţa şi rezistenţa României”, a mai spus ambasadorul SUA.
Dezbaterea „Preparing for the 21st century threats” a fost organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională „Citadel”, un think-tank de analiză în domeniul politicii internaţionale al Facultăţii de Studii Europene a UBB.