Senator PSD, sub control judiciar

Procurorii DNA Suceava l-au pus miercuri sub control judiciar pe senatorul Ilie Niță, acuzat de evaziune fiscală, instigare la abuz în serviciu și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

Printre obligațiile impuse senatorului se află și ca acesta să nu desfășoare activitățile în exercitarea cărora a săvârșit faptele, informează agerpres.

„În perioada 2012 — 2017, Ilie Niță, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuțiile de administrare și control al unei societăți comerciale, deși, potrivit statutului societății, administrator era o altă persoană. Inculpatul a acționat în aceeași manieră și după intrarea societății în procedură de insolvență, din dispoziția judecătorului sindic, deși prerogativele acestei funcții au fost preluate de către inculpatul Ivanovici Florin, în calitate de lichidator judiciar”, se arată într-un comunicat al DNA.

În acest context, precizează sursa citată, în perioada 26 aprilie 2013 — 27 septembrie 2017, Florin Ivanovici, în calitatea menționată mai sus, la instigarea lui Ilie Niță, nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că nu ar fi condus întreaga activitate a societății comerciale respective, ar fi tergiversat procedura de insolvență pe o perioadă de peste 4 ani, în condițiile în care activul societății se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncționale, iar procedura nu este încheiată nici în prezent, și nu și-ar fi precizat poziția de a menține și executa sau de a denunța un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă și o unitate administrativ teritorială, despre existența căruia avea cunoștință.

„Acționând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activității comerciale de către inculpatul Niță Ilie, în numele acelei societăți, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 706.466 lei, neevidențiate și nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material în același cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obținute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor (care se ridicau la nivelul sumei de 1.215.952 lei)”, mai precizează DNA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.