Bisericile patrimoniu UNESCO au nevoie de restaurare
Bisericile de lemn, unele vechi de aproape 400 de ani, incluse în patrimoniul UNESCO, considerate ca element de identitate şi brand pentru judeţul Maramureş, au nevoie reparaţii, dar şi de montarea unui paratrăsnet pe acoperiş pentru a le proteja de un eventual incendiu, a declarat, vineri, pentru Agerpres, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Maramureş, Aura Pintea.
” Din patrimoniul UNESCO fac parte opt biserici din lemn, unele vechi de sute de ani, biserici care au nevoie sporită de sisteme de protecţie împotriva intemperiilor, iar pentru că vorbim de construcţii de lemn e nevoie să montăm pe acoperişul acestora un sistem de paratrăsnet care să le ferească de un posibil incendiu declanşat din cauze naturale. Doar că un asemenea paratrăsnet, numai pe un singur obiectiv ajunge să coste aproape 90.000 de lei. Banii care în acest moment nu-i deţinem, însă trebuie să facem un efort pentru a proteja asemenea monumente valoroase” a spus Aura Pintea.
Potrivit acesteia, majoritatea bisericilor din lemn aflate în patrimoniul UNESCO au acoperişul deteriorat sau structura de rezistenţă şubrezită.
” De-a lungul ultimilor 20 de ani, o parte din biserici au mai trecut prin procese de restaurare, însă e vorba de construcţii din lemn foarte vechi, atacate de diverşi factori biologici, intemperii sau de păsări care în timp distrug lemnul. De exemplu, ciocănitorile distrug o mare parte din structură şi forma arhitectonică exterioară, deşi facem eforturi pentru a proteja obiectivele. Învelitorile bisericilor, toate făcute din draniţă ar trebui schimbate, înlocuite pentru că s-au deteriorat. Au fost constatate deteriorări la nivelul bârnelor dar şi a soclurilor” a precizat Aura Pintea.
Directorul Direcţiei pentru Cultură Maramureş a menţionat că în situaţia cea mai gravă se află biserica din lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din comuna Şurdeşti.