Premiile Grammy, la a 60-a ediție
La 28 ianuarie 2018, are loc ceremonia de decernare a Premiilor Grammy, ajunsă la ediţia cu numărul 60. Pentru prima dată în ultimii 15 ani, gala premiilor Grammy, cel mai important eveniment din industria muzicală americană, se va desfăşura la New York, în faimoasa arenă polivalentă Madison Square Garden.
Vor fi premiate cele mai bune albume, compoziţii muzicale şi artiştii care s-au remarcat în intervalul 1 octombrie 2016 – 30 septembrie 2017. Nominalizările la fiecare categorie au fost anunţate la 28 noiembrie 2017 şi pot fi vizualizate în întregime la adresa https://www.grammy.com/grammys/news/60th-grammy-awards-full-nominees-list.
Rapperul şi afaceristul Jay-Z este nominalizat la opt categorii, un record pentru prezenta ediţie a galei Grammy. Este urmat de rapperul Kendrick Duckworth, cu şapte nominalizări şi de Bruno Mars, cântăreţ, compozitor, producător şi coregraf, cu şase nominalizări.
Printre artiştii care vor susţine recitaluri în cadrul evenimentului se numără cântăreţele pop Pink şi Lady Gaga, rapperul Childish Gambino şi grupul country Little Big Town. Gazda spectacolului va fi, ca şi în 2017, actorul englez James Corden.
***
Precedenta ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 12 februarie 2017, la arena Staples Center din Los Angeles. Nominalizările au fost anunţate la 6 decembrie 2016, cuprinzând cele mai remarcabile albume, hituri şi prestaţii live publicate sau desfăşurate în intervalul 1 octombrie 2015 – 30 septembrie 2016.
Printre artiştii care au urcat pe scenă s-au aflat Alicia Keys, Beyonce, Bruno Mars, Metallica şi Lady Gaga.
Marea câştigătoare a fost interpreta Adele, care a obţinut cinci Premii Grammy, fiind urmată de regretatul David Bowie şi de producătorul, compozitorul şi interpretul Greg Kurstin, fiecare cu câte patru reuşite.
Premiile Grammy sunt distincţii acordate anual de Academia Naţională a Artelor şi Ştiinţelor de Înregistrări din SUA pentru a evidenţia realizările, în principal, din industria muzicală de limbă engleză din anul precedent. Premiile Grammy sunt considerate echivalentele Premiilor Emmy acordate programelor de televiziune, Premiilor Tony, relevante în domeniul teatral, şi al Oscarurilor pentru filme.
Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 4 mai 1959, fiind găzduită de Hotelurile Beverly Hilton din Los Angeles şi New York, în aceeaşi zi. Prezentatorul spectacolului a fost umoristul Morton Lyon Sahl, considerat unul dintre primii actori de stand-up comedy. Printre câştigători s-au aflat artişti precum Count Basie, Domenico Modungo, Henry Mancini, Ella Fitzgerald şi Ross Bagdasarian, fiecare obţinând câte două distincţii. Albumul anului 1958 a fost ”The Music from Peter Gunn”, semnat de Henry Mancini, compozitor care a rămas în istorie un nume de referinţă în domeniul coloanelor sonore pentru filme.
În 2016, ceremonia, ajunsă la ediţia cu numărul 58, a avut loc la 15 februarie, tot la Staples Center din Los Angeles. „1989”, al cântăreţei pop-country Taylor Swift, a fost desemnat „albumul anului”. Artistul Ed Sheeran a obţinut un Grammy la categoria Piesa anului, pentru hitul său „Thinking Out Loud”, iar cântăreaţa americană Meghan Trainor a primit premiul „revelaţia anului”.
Artistul cu cele mai multe Premii Grammy din istorie obţinute a fost dirijorul Sir Georg Solti. Reprezentanta sexului frumos cu cele mai multe Premii Grammy obţinute este compozitoarea şi interpreta Alison Krauss, cu 27 astfel de distincţii la activ. La rândul său, trupa U2 este cea mai premiată formaţie, cu 22 de trofee Grammy.
Cele mai premiate albume din istoria Premiilor Grammy sunt ”Supernatural”, semnat de Santana, şi ”How to Dismantle an Atomic Bomb”, al celor de la U2. Fiecare a obţinut 9 distincţii. Un alt album care s-a remarcat a fost ”Thriller”, al lui Michael Jackson, cu 8 Premii Grammy.
La capitolul nominalizări, lider incontestabil este Quincy Jones, dirijor, compozitor, instrumentist. Acesta a fost propus de 79 de ori la câştigarea Premiilor Grammy, obţinând trofeul de 27 de ori. Este cel mai premiat producător din istoria Grammy. Pe locul al doilea se situează Kanye West, cu 21 de distincţii pentru activitatea sa de producător muzical.
Cea mai tânără câştigătoare la categoria Albumul anului este Taylor Swift, care avea 20 de ani şi 49 de zile când a câştigat acest titlu cu albumul ”Fearless”, în 2010.
Cea mai vârstnică persoană premiată cu un Grammy a fost Pinetop Perkins, pianist de blues, care în 2011 a obţinut titlul Cel mai bun album de blues tradiţional pentru ”Joined At The Hip”. Avea 97 de ani şi 221 de zile.
Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy televizată în direct a fost cea din 1971. Numărul audienţelor s-a păstrat oarecum constant de-a lungul anilor, fiecare ediţie strângând în faţa televizoarelor între 25 şi 30 de milioane de amatori de muzică. Excepţie a făcut ediţia din 1984, care a fost urmărită de 52 de milioane de telespectatori.