Stema Regală din epoca lui Carol, la MNIR
Stema Regală a României (epoca Regelui Carol I, 1878 – 1906), o diplomă emisă de Societatea „General Praporgescu” la începutul sec. XX pentru glorificarea eroilor români din timpul Primului Război Mondial şi Hrisovul de întemeiere a Societăţii culturale „Vrancea”, sub patronajul Reginei Maria, cu semnăturile olografe ale membrilor fondatori (1925) se află, începând de joi, în comodat, la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Acestora li se alătură alte şase piese, reprezentând o gravură – „Eroii Războiului de Independenţă” (afiş comemorativ, circa 1938), o alta apărută în publicaţia franceză L’illustration: journal universel (1869) şi o reproducere din Le Journal illustré, ambele exponate prezentându-l pe Principele Carol I drept una din personalităţile anului acelor vremi, o fotografie de panou cu membrii Senatului României la 1900, care îl avea drept preşedinte de onoare pe Principele Moştenitor Ferdinand, un panou educativ prezentând consecinţele dezertării şi un afiş intitulat „Unirea ţărilor surori”, datând din 1930.
Primite în comodat din partea Fundaţiei „Dignitas”, acestea au fost prezentate într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul instituţiei muzeale.
„Muzeul Naţional primeşte cu gratitudine şi cu multă bucurie această ofertă de a păstra în custodie obiecte atât de valoroase şi sperăm că acest model de comportament civic al Fundaţiei ‘Dignitas’ va fi urmat şi de alte fundaţii şi instituţii”, a declarat, cu acest prilej, directorul general al MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.
El a precizat că multe dintre ele vor intra într-o mare expoziţie dedicată Primului Război Mondial, care urmează să fie deschisă în jurul datei de 1 Decembrie, sau în alte expoziţii care vor fi organizate la MNIR, printre care şi aceea dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România, care va fi prezentată publicului în 27 martie.
„E o bucurie să aducem în faţa publicului Muzeului Naţional de Istorie, de câte ori avem prilejul, aceste piese din colecţia Fundaţiei, care s-a făcut cu dragoste pentru naţie şi pentru români”, a spus Luiza Cristea, director de marketing şi comunicare al Fundaţiei „Dignitas”.
Dezvăluind faptul că unul dintre muzeele bucureştene a refuzat oferta instituţiei pe care o reprezintă, în preajma zilei de 25 ianuarie, Cristea a salutat faptul că MNIR este una dintre cele mai interactive instituţii din Capitală, prin prezenţa copiilor şi tinerilor antrenaţi în activităţi educative.
„Noi avem acest program numit ‘Recuperări istorice’ tocmai pentru că noi considerăm că, de fapt, cunoaşterea istoriei, a adevărului istoric, asumarea acesteia cu toate cele pe care le cunoaştem sau nu reprezintă calea către regăsirea noastră ca naţie şi credem că ne putem astfel regăsi şi solidaritatea pierdută în zilele acestea”, a mai spus reprezentanta Fundaţiei „Dignitas”.
Alexandru Bartoc, preşedintele Fundaţiei Culturale omonime, a caracterizat evenimentul ca fiind unul „de importanţă majoră, mai ales în zilele noastre când interesul pentru artă, cultură şi donaţie este extrem de redus”. El a atras atenţia asupra necesităţii îmbunătăţirii cadrului legislativ pentru încurajarea donaţiilor, dat fiind costul extrem de ridicat al expertizării pieselor.