Renzi nu mai este liderul Partidului Democrat

Matteo Renzi a anunţat, luni seară, decizia de a demisiona din funcţia de preşedinte al Partidului Democrat (centru-stânga), după rezultatul slab înregistrat în scrutinul parlamentar din Italia, relatează La Repubblica, potrivit Mediafax.

„Am decis să demisionez din funcţia de lider al Partidului Democrat. Este necesar să deschidem o nouă pagină”, a declarat Matteo Renzi într-un discurs rostit luni seară.

Partidul Democrat, aflat la guvernare în prezent, a obţinut un scor de doar 18,5% în urma scrutinului legislativ desfăşurat duminică în Italia.

Niciun partid şi nicio alianţă politică nu au obţinut majoritate în urma scrutinului parlamentar din Italia, rezultatul neconcludent riscând să genereze o criză politică de lungă durată.

„Vom fi în opoziţie, Partidul Democrat nu va fi niciodată un partid pentru susţinerea unui guvern al forţelor antisistem”, a adăugat Matteo Renzi, acuzându-i pe Luigi Di Maio, liderul formaţiunii populiste Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi pe Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului (extremă-dreapta), că sunt „antieuropeni” cu discursuri „ostile”.

 Potrivit rezultatelor preliminare, partidul populist antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) a obţinut 32,5% în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Italia. Pe locul doi se situează Partidul Democrat (PD, centru-stânga), cu 18,5%. Formaţiunea de extremă-dreapta Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, a obţinut 17,4%, iar Forza Italia (FI, centru-dreapta), partidul lui Silvio Berlusconi, 14%.

Partidul naţionalist-conservator Fraţii Italiei (FdI), condus de Giorgia Meloni, a primit 4,3% din voturi, partidul Liber şi Egali (LeU) 3,4%, formaţiunea +Europa 2,5%, Noi cu Italia 1,3%, iar Mişcarea Civică Populară 1%.

Reacţie post-alegeri Italia

Rezultatele bune înregistrate de partidele populiste din Italia în cadrul scrutinului parlamentar de duminică arată faptul că ţara „se simte abandonată de Europa”, a declarat luni ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau, relatează site-ul publicaţiei The Local.

„Italia este o ţară care s-a confruntat cu cel mai mare aflux de imigranţi din istoria sa şi se simte singură, abandonată de Uniunea Europeană. Este izbitor modul în care această ţară, membru fondator al Uniunii Europene, este acaparată de această dezamăgire faţă de Europa. Această situaţie arată că, în Europa, partidele tradiţionale au obosit”, a spus Loiseau, într-un interviu pentru postul de radio France Info.

Ministrul francez pentru Afaceri Europene a adăugat că situaţia din Italia nu poate fi catalogată drept dezastruoasă şi că „veştile bune” vin din Germania, unde s-a format o coaliţie între Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.