Liceenii au învățat despre investiții financiare la BVB

0

Circa 100 de elevi de liceu au învăţat, luni, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), despre produsele financiare din România, în cadrul unui seminar organizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu ocazia Global Money Week.

Cursul, denumit Supermarket financiar, s-a desfăşurat sub forma unui joc pe echipe de câte 10 persoane în care elevii trebuiau să gestioneze un buget de investiţii de 2.000 de lei. Înainte de a începe jocul, li s-a explicat ce înseamnă fiecare produs, pornind de la depozite bancare şi asigurări şi terminând cu acţiunile. Instrumente precum economisirea prin fonduri de investiţii nu au fost prezentate.

Cu acel buget, echipele au trebuit să ”cumpere” produse financiare şi să motiveze de ce au făcut acele alegeri. În urma seminarului, a reieşit că mare pare dintre aceştia au o atitudine conservatoare când vine vorba de investiţii.

În deschiderea seminarului, Ovidiu Răzvan Wlassopol, prim-vicepreşedinte al ASF, a încercat să le explice liceenilor câteva produse financiare de pe bursă.

”La piaţa de capital nu se vând legume-fructe, ci valori mobiliare. Sunt nişte oameni care vând şi unii care cumpără. Valorile mobiliare, dacă m-aş fi gândit acum 20 de ani când eram în şcoală, nu ştiam ce înseamnă. Ştiam alte lucruri, ce este o melodie, ce melodii îmi plac, ce mărci de maşini cunosc, dar nu ştiam ce înseamnă valorile mobiliare. Acestea sunt obligaţiuni şi alte titluri care au la bază aceste active ca suport, derivatele. De ce sunt ele importante şi la ce ajută? Acţiunile reprezintă o cotă parte din capitalul social al unei companii, iar cel care le deţine poate să primească dividende. Ce înseamnă că deţii o companie? Înseamnă că deţii acţiuni la acea companie. Obligaţiunile reprezintă un înscris, un instrument financiar cu care o întreprindere se împrumută, se finanţează din piaţă. Obligaţiunile au de obicei dobânzi fixe şi, de cele mai multe ori, se ştie care este dobânda pe care urmează să o primească pe toată perioada împrumutului. Bursa reprezintă un loc de tranzacţionare, dar nu este un spaţiu fizic unde se vând acţiuni şi obligaţiuni ci un sistem de tranzacţii electronice în care se întâlnesc vânzătorii şi cumpărătorii de valori mobiliare”, le-a spus Wlassopol celor prezenţi.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, susţine că bursa este locul în care să stea economiile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.