Festivalul ASTROFEST, la a treia ediție

ASTROFEST 2018 a ajuns la a treia ediție a Festivalului de Astronomie și Explorare Spațială, organizat de revista Știință & Tehnică. Evenimentul are loc sâmbătă, 19 mai, la Biblioteca Națională a României (Blv. Unirii nr. 22), între 16:00 și 23:00. Intrarea este liberă, iar participarea la observații astronomice, workshopuri, experimente științifice și programul de mini-conferințe este gratuită.

Festivalul ASTROFEST a devenit o tradiție pentru toți pasionații de științe și tehnologii din România, dar mai ales pentru amatorii de explorare spațială și astronomie. Oameni de știință, cercetători și inventatori cu performanțe mondiale în explorarea spațiului cosmic, alături de cei mai buni astronomi amatori și profesioniști, astrofotografi și comunicatori de astronomie vă dau întâlnire la cel mai mare eveniment din România dedicat astronomiei și explorării spațiale.

ÎNTÂLNIRE EXCLUSIVĂ CU DUMITRU PRUNARIU

ASTROFEST 2018 marchează 37 de ani de la misiunea spațială a singurului cosmonaut român. Publicul are ocazia să-i pună întrebări eroului nostru și să obțină autografe începând cu ora 19.00, când Dumitru-Dorin Prunariu se va urca alături de seniorul Știință&Tehnică Alexandru Mironov pe scena festivalului. Maria Rosetti nr. 5, sector 2, Bucureşti, România contact@stiintasitehnica.com www.stiintasitehnica.com

 OBSERVAȚII ASTRONOMICE

Seria de observații astronomice se desfășoară pe durata întregului eveniment. Publicul are la dispoziție peste 20 de telescoape profesionale, puse la dispoziție de Știință & Tehnică, Astroclubul București și Clubul de Astronomie „AstRomania”. Echipa de astronomi oferă în permanență suport și asistență, dar și informații interesante și scurte prelegeri despre corpurile cerești.

Programul de observații astronomice (*)

 16:00 – 19:00. Soarele și petele solare

 20:00 – 22:00. Planeta Venus în crepuscul

 19:00 –22:00. Luna și craterele selenare (se pot observa craterele, munții și mările de pe suprafața Lunii precum și zonele de aselenizare ale misiunilor Apollo)

 20:30 – 23:00. Planete (Jupiter), sateliții galileeni, roiuri globulare (Messier 13), stele duble, roiuri deschise

 (*) Programul de observații astronomice este dependent 100% de condițiile meteorologice

CURS DE ASTROFOTOGRAFIE

Cătălin Beldea, editorul de astronomie al revistei Știință&Tehnică, susține împreună cu Nikon România un atelier de astrofotografie, în cadrul căruia participanții la ASTROFEST 2018 pot realiza propriile astrofotografii cu ajutorul echipamentelor profesionale. Cei interesați pot veni cu propriile camere DSLR Nikon pentru o scurtă lecție de astrofotografie între orele 20-21, la standul Nikon Romania.

PREZENTĂRI INTERACTIVE DE ASTRONOMIE

Membrii Asociației Astronomice URANIA vor face prezentări interactive de astronomie pe un ecran 4K gigant, cu tablete și softuri speciale dedicate. Totodată, ei vor oferi detalii despre cursurile de astronomie pe care le puteți urma la sediul asociației, unde se află un Laborator Interactiv de Astronomie și Astrofizică. Maria Rosetti nr. 5, sector 2, Bucureşti, România contact@stiintasitehnica.com www.stiintasitehnica.com

 ASTROCLUBUL BUCUREȘTI va oferi de asemenea detalii despre înscriere și activități de observație astronomică.

Zona TERRA

Două institute românești de știință vă vor prezenta planeta Terra, cea mai importantă planetaă din Sistemul Solar, de la interior spre exterior, prin expoziții și interactivitate. Institutul pentru Fizica Pământului vă vorbește despre „INTERIORUL” Terrei, iar Institutul de Stiințe Spațiale (ISS) despre „EXTERIORUL” Pământului.

Zona SOARE

Aici vă veți întâlni cu specialiștii de la alte două institute românești de știință care se ocupă cu studiul luminii și al laserilor. IFIN-HH prin ELI-NP va expune „Laserul de la Măgurele”, cel mai important proiect științific din ultimii ani, iar ISS împreuna cu INFPLR vor arăta, printr-un experiment derulat într-un spațiu dedicat, cum se formează și cum arată AURORELE POLARE, precum si alte fenomene specifice interactiilor solar-terestre.

Planeterrella – experiment de simulare a interacțiilor solar-terestre

Planeterrella este un dispozitiv experimental impresionant care permite simularea în condiții de laborator a interacției dintre plasma vântului solar și câmpul magnetic al Terrei. Cu ajutorul acesteia se pot observa găurile coronale din atmosfera Soarelui, magnetosfera terestră împreună cu centurile de radiație Van Allen, aurorele boreală și australă, și nu numai.

ATELIERE ȘI WORKSHOPURI

Astroclubul București și clubul de astronomie „AstRomania” pun la dispoziția publicului două microscoape pentru observarea detaliilor din meteoriți. Cei prezenți au ocazia să asiste la realizarea de experimente interactive de fizică pe teme de astronomie.

Societatea Astronomică Română de Meteori, SARM, susține atelierul „Cerul nopții – stele și constelații” în cadrul căruia se prezintă noțiunile de bază ale prelucrării și editării imaginii în Maria Rosetti nr. 5, sector 2, Bucureşti, România contact@stiintasitehnica.com, www.stiintasitehnica.com, astrofotografie (atelierul este susținut de către președintele SARM, cunoscutul astronom și astrofotograf Valentin Grigore).

Când vedeți macheta rachetei Saturn V, ați ajuns la standul Asociației 4science. Aici vă așteptăm să vă jucați cu planetele din sistemul nostru solar dar să și învățați lucruri noi din domeniul astronomiei și astrofizicii. Vom avea panouri interactive pentru copii și adulți, materiale care să vă ajute să găsiți ușor obiectele de pe cer precum și două instrumente astronomice.

De asemenea, pentru că tehnologia 3D printing începe să devină din ce în ce mai prezentă în domeniul tehnologiilor spațiale, cei de la ResearchX ne propun prezentări interactive, workshop-uri și demonstrații live cu imprimante 3D performante.

EXPOZIȚIE TELESCOAPE ASTRONOMICE

Telescoape.ro împreună cu Asociația Astronomică Urania vă oferă oportunitatea să vedeți demostrații de comandă wireless (de pe tabletă sau telefon) a unui telescop MEADE LX850 complet automatizat și pregătit de astrofotografie cu o cameră CCD performantă, într-o expoziție cu multe telescoape, unde este posibil să găsiți telescopul mult visat, să aflați cum să alegeti un telescop sau cum să construiți un observator astronomic automatizat.

SPECTACOL PENTRU COPII

Fun Science susține un program special dedicat copiilor participanți la ASTROFEST 2018: „Aventurierii Spaţiului”. În „Călătorie spre planete”, copiii pot face diferența dintre corpuri luminoase și corpuri iluminate, dintre stele și planete și care sunt planetele din sistemul nostru solar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.