Unul din trei oameni suferă de carență de fier. Tu știi care sunt simptomele?
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, carența de fier este printre cele mai răspândite deficiențe nutriționale din lume. Este cel mai des întâlnită la femei cu vârsta între 25 și 35 de ani și la copiii de până în 5 ani, dar este adesea nediagnosticată. Deși are simptome clare, acestea sunt de multe ori ignorate de pacienți sau confundate cu simptomele altor boli.
Carența de fier poate genera diferite simptome precum: oboseală mentală, iritabilitate, amețeală sau pierderea rapidă a concentrării, epuizare fizică, capacitate fizică redusă. Semne ale carenței de fier pot fi și: paloarea, căderea părului, unghiile friabile și ulcerațiile bucale. De aceea, această deficiență poate avea un impact direct asupra activității zilnice, motiv pentru care testarea nivelului de fier din organism în contextul semnelor și simptomelor de mai sus este esențială.
În data de 17 iunie, în Mega Mall, în intervalul orar 12:00 – 18:00, ai posibilitatea de a-ți testa nivelul de fier și de a afla mai multe informații despre cauzele, simptomele și consecințele carenței de fier.
Testarea nivelului de fier din organism este importantă pentru că deficiența de fier evoluează în timp. De la un nivel al fierului apropiat de parametrii normali, poate ajunge la carență de fier fără anemie și în forma cea mai severă, la carența de fier însoțită de anemie.
,,Femeile care sesizează simptome aparent fără explicație precum oboseală, amețeli, lipsă de concentrare ar trebui să meargă la medic și să își facă analizele de sânge cât mai repede, pentru a depista la timp o eventuală carență de fier în organism.
Cauzele carenței de fier sunt legate fie de o alimentație cu un conținut insuficient de fier, care nu poate acoperi nevoile organismului, fie sunt determinate de anumite boli care duc la pierderi semnificative de fier, așa cum sunt bolile cronice. De asemenea, anumite afecțiuni pot influența modul în care fierul este absorbit de organism sau limitează absorbția acestuia, așa cum lipsa de fier poate influența negativ afecțiuni pre-existente. Carența de fier poate fi ținută sub control, însă diagnosticarea precoce este esențială”, a explicat dr. Oana Ință, medic cardiolog la Fundaţia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC).
Alte cauze posibile ale carenței de fier sunt: pierderea de sânge (inclusiv în perioada menstruației), inflamația, anumite medicamente sau dieta. În anumite perioade, când organismul are mai multă nevoie de fier, precum în copilărie sau în perioada adolescenței, dar și pe durata sarcinii, nevoia de fier a organismului crește, ceea ce poate duce la instalarea carenței de fier.
Conform unui studiu de piață realizat pentru Vifor Pharma, 12% dintre respondente nu și-au testat niciodată nivelul de fier din organism, iar 27% dintre ele nu şi-au mai testat nivelul de fier în ultimii doi ani. Însă 61% dintre persoanele intervievate și-au testat recent nivelul de fier și, dintre acestea, 22% au fost diagnosticate cu anemie și 19% cu lipsă de fier.