UVT Devron-West Cycling Team, prima echipă de ciclism din Timişoara care ţinteşte performanţa

„Împreună pentru performanţă”, sub această deviză a apărut în peisajul ciclismului românesc, în primăvara acestui an, UVT Devron-West Cycling Team. Echipa este rodul parteneratului public-privat dintre Universitatea de Vest din Timișoara, CSU-UVT și Devron (DHS – Group România), Smartfit Studio Timișoara şi Fundația medicală Cardioprevent, iar scopul este crearea unui centru de formare, antrenament și performanță a sportului cu pedale. 

În al treilea oraş ca mărime al ţării, cu peste 330.000 de locuitori, unde ciclismul de masă a luat amploare şi influenţa vestică îşi spune cuvântul, înfiinţarea UVT Devron-West Cycling Team a venit parcă de la sine. Cum a început, însă, totul? „Decizia de a înfiinţa o echipă a Universităţii de Vest a venit la sfârşitul anului trecut datorită faptului că Universitatea are un club sportiv, are în componenţa sa o facultate de sport, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere al resursei umane de specialitate, nu ducem lipsă de nimic. Apoi s-a dezvolatat printr-un parteneriat cu Devron, cu DHS Eurosport, cărora le mulţumim”, explică conf. univ. dr. Carmen Băbăiţă, managerul echipei.

Principalul obiectiv este „să devenim la un moment dat o echipă continentală, dar noi fiind instituţie de învăţământ superior este importantă şi formarea profesională a sportivului, să devină viitorul specialist în acest domeniu, pentru că în România, din păcate, este criză din acest punct de vedere”, spune „creierul şi sufletul” acestei echipe, care se bucură de sprijinul conducerii FEFS și, implicit, de profesionalismul unei echipe de cadre didactice specializate din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport a Universităţii de Vest din Timişoara.

În privinţa structurii echipei, „ne-am concentrat pe partea de Elite si Under 23, pentru că este zona în care intră la facultate, dar deja am început să fim contactaţi şi de către sportivi juniori şi cu toată deschiderea le stăm la dispoziţie, începem să-i formăm şi pe aceştia cu resursa umană pe care o avem la dispoziţie iar sportivii de la categoria Elite să le devină mentori. 90% dintre componenţi sunt studenţi ai facultăţii noastre de sport sau ai altor facultăţi pentru că avem 11 specialităţi, deci pot să vină de la oricare alt domeniu”, precizează Carmen Băbăiţă.

Componenţa UVT Devron-West Cycling Team 

– Marius Petrache (categoria Elite)

– Mădălin Gaiță (Elite)

– Peter Cevini (Elite)

– Adrian Blagoescu (Elite)

– Remus Farcaş (Elite)

– Mihai Băbăiță (U23)

– Emil Chepețan (U23)

– Robert Caragel (U23)

– Sergiu Bacalov (U23)

Proiect pe termen lung, cu burse de performanţă

Lucrurile sunt cât se poate de serioase şi bine puse la punct în cadrul acestui proiect, iar avantajele sunt multiple pentru cei care „se înrolează” aici la performanţă. „Noi ca Universitate putem să le oferim acestor sportivi burse de performanţă, de care beneficiază deja Marius Petrache şi Mihai Băbăiţă. Colaborăm cu Smartfit care este o sală  dotată la nivel european, cu absolut tot ce trebuie, avem Cardiopreventul care ne ajută cu urmărirea sănătăţii sportivului, li se fac de două ori pe an controale medicale complete, analize medicale, au o fişă de urmărire, au cazare şi câte o masă gratuite”, dezvăluie Carmen Băbăiţă.

De asemenea, partea de nutriţie este gratuită la club, iar responsabilă de acest capitol este Silvia Nicoleta Mirică. „Li se face programul de nutiţie în funcţie de caracteristicile fiecăruia. Remus Farcaş, de exemplu, a reuşit să dea jos 10 Kg, Emil Ghepeţean la fel, Mădălin Gaiţă, toţi au fost remodalaţi pentru acest sport”, confirmă coordonatoarea proiectului.

Maseurul clubului, Daniel Drăghici, este un fost absolvent al Universităţii de Vest şi ajută echipa, alături de alţi membri ai firmei sale. „Masajul face parte din antrenament şi este extrem de important, dacă nu îi recuperezi, nu se pot antrena mai departe şi nu pot creşte în valoare. Dacă te supraantrenezi şi nu te recuperezi, nu rezolvi nimic”, spune acesta. „Din punct de vedere logistic, Universitatea pune la dispoziţie microbuzele, ne plăteşte transportul, cazarea, masa, de la Devron primim piese. Este o structură care funţionează sub forma unui puzzle bine închegat, iar antrenorul nostru – Alex Drilea Apetrei – ne urmăreşte de la Doha, chiar dacă este departe, este foarte implicat, sună sportivii în fiecare zi, le urmăreşte programele de antrenament, le spune ce au de făcut”, mai precizează Carmen Băbăiţă.

În numai câteva luni de la înfiinţare, cicliştii de la UVT Devron-West Cycling Team au bijat deja 11 podiumuri la competiţii interne şi externe. „Anul acesta am participat la 19 curse, cred că este foarte bine pentru început. Am fost în Ungaria şi invitaţi la tururile importante de la noi, ceea ce pentru noi a contat. La anul vrem să creştem şi numărul de curse pentru că valoarea ciclistului este data şi de asta, să targetăm şi tările unde partenerii nostri Devron au contracte, de exemplu Italia, Elveţia, Franţa. Să participăm la cât mai multe curse în ţară şi în Europa, cu rezultate cât mai frumoase”, afirmă încrezătoare „Doamna de fier” a clubului.

„Încercăm să promovăm cât mai bine România!”

De departe, liderul echipei de la care se aşteaptă performanţe notabile este Marius Petrache, multiplu campion naţional şi component al lotului naţional. Chiar dacă spune că pentru el a fost un an dificil, având în vedere că a trebuit să se împartă între două discipline de ciclism şi nu s-a pregătit aşa de bine pentru anduranţă, este încrezător în şansele sale şi ale proiectului. „De fiecare dată când apar echipe noi este bine pentru ciclismul românesc, sunt mai multe opţiuni pentru sportivii tineri, pentru ciclişti în general pentru că putem merge la mai multe competiţii şi este bine să fie cât mai multe echipe. Scopul este de a susţine ciclismul românesc, de a ridica sportivi români şi de a promova branduri româneşti, având în vedere că universitatea este românească, Devron este brand românesc de biciclete. Toate se leagă şi încercăm să promovăm cât mai bine România şi sportivii nostri”, argumentează Petrache.

Acesta este talonat de tânărul de 19 ani Mihai Băbăiţă, care are deja în palmares două titluri de campion naţional, atât pe velodrom, cat şi la fond, şi este nimeni altul decât fiul managerului Carmen Băbăiţă cu care spune că „face echipă bună”. „Avem oameni importanţi în spate, specialişti, avem antrenori, Univesitatea de Vest din Timişoara, care are un renume, oameni grei, şi cred că va fi un proiect de succes”, consideră Mihai.

Pentru Mădălin Gaiţă este primul an ca profesionist, după multe rezultate notabile la amatori. „Am avut o accidentare de două luni, dar m-am recuperat şi o să revin în formă. Ca proiect, avem universitatea în spate şi asta este cel mai important. Eu şi Marius Petrache suntem veteranii echipei, Marius este multiplu campion, cu o vastă experienţă şi ne poate îndruma. Sper să avem o echipă de juniori si Under 23 din ce în ce mai puternice”, afirmă acesta.

Pata de culoare a echipei este italianul Peter Cevini, a cărui mamă este din Bucureşti şi l-a învăţat şi pe el să vorbească şi să scrie în română. „Am avut multe concursuri şi am schimbat multe echipe în Europa. Am venit aici pentru că mi-a plăcut proiectul. În Italia ciclismul este la un nivel ridicat pentru că fiecare are în sânge acest sport şi cred că aşa poate să devină şi în România”, mărturiseşte el.

Turul României, o bucurie că se reia! Participarea, un vis!

Cum echipa UVT Devron este tânără şi ambiţioasă, participarea la Turul României, competiţie programată în perioada 18-23 septembrie, pe parcursul a cinci etape, este pentru majoritatea dintre rutieri, cu excepţie lui Marius Petrache, o premieră. Iar pentru puştii care mai ieri priveau cu jind, la televizor, marii cicliştii, este de-a dreptul un vis. La unison, însă, susţin că reluarea Micii Bucle în Anul Centenarului Marii Uniri, după 5 ani de absenţă, este lăudabilă şi binevenită.”Este o competiţie emblematică pentru ţara noastră şi sper să facem un rezultat bun. Vor fi mai multe echipe româneşti, pe lângă cele naţionale, echipe continentale, la fel ca în Turul Sibiului şi Turul Ţinutului Secuiesc, şi este foarte bine pentru a ridica nivelul cicliştilor romani”, este de părere liderul echipei, Marius Petrache.

„Turul României nu cred că ar trebui să mai lipsească. Toate ţările au turul lor şi mă gândesc că e normal să avem şi noi”, completează Mădălin Gaiţă. „Am emoţii, îmi doresc foarte mult să termin competiţia şi, de ce nu, să punctez într-o etapă. Pornesc cu speranţe mari şi sunt nerăbdător să iau startul”, spune Mihai Băbăiţă. „Cred că Turul României va fi cea mai importantă cursă de până acum, de aceea o să pun sufletul şi o să dau totul pentru un rezultat cât mai bun, poate chiar să câştig ceva. Voi fi pregătit, sper să termin în primii 10 şi să obţin tricoul de cel mai bun căţărător”, afirmă Peter Cevini.

„Suntem pregătiţi pentru Turul României, vor reintra în forţă câţiva sportivi pe care i-am avut acidentaţi. Vreau să terminăm Turul României cu toţi cicliştii care se aliniază la start. Mă bucur enorm că în Anul Centenarului renaşte acest tur al României. Pentru mine este o mândrie şi cred că ar trebui să fie aşa pentru toată lumea.Eu cred că ciclismul este cea mai bună metodă prin care putem să promovăm această ţară, din toate punctele de vedere, de la nord la sud, de la est la vest. Cred că suntem mesagerii care să dea de găndit altor echipe, că merită să vină în România!”, concluzionează managerul echipei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.