Experți din 15 orașe europene își împărtășesc experiența lor cu finaliștii competiției Capitala Tineretului din România
Capitala Tineretului din România, unul dintre cele mai ambițioase programe naționale destinate tinerilor, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015), reunește vineri la Cluj finaliștii competiției 2019-2020, cu ocazia Conferinței “Capitalele Tineretului”.
Evenimentul va conecta zeci de experți și reprezentanți din 15 orașe europene implicate în programele Capitala Europeană a Tineretului și Capitala Tineretului din România, care vor aduce în discuție rolul tinerilor în dezvoltarea urbană (Torino, Braga, Cascais, Ganja, Maribor, Novi Sad, Thessaloniki, Varna, Bacău, Baia Mare, Cluj-Napoca, Iași, Roman, Suceava și Timișoara).
Reprezentanți ai autorităților locale, organizații neguvernamentale, grupuri de inițiativă și persoane publice din cele 7 orașe din România mai sus amintite, alături de omologii lor din alte 8 orașe europene participante, vor aborda și dezbate teme, precum: spații pentru tineri, centre de tineret, lucrători de tineret, consilii consultative pe probleme de tineret, finanțarea sectorului de tineret. Vor fi prezentate modele de bune practici din orașele participante, legislația în domeniu și care sunt perspectivele naționale și europene.
Mandatarii celor trei orașe finaliste, Brașov, Iași și Roman, vor expune pentru prima dată în public conceptele cu care isi propun să câstige titlul de Capitala a Tineretului din România. Conferința se desfășoară sub cupola programului național Capitala Tineretului din România, care își propune să dezvolte modul în care autoritățile locale colaborează cu ONG-urile de tineret și cu mediul privat pentru a pune tinerii din România în centrul procesului de dezvoltarea urbană.
IAȘUL își propune să “ridice” tinerii la implicare urbană:
Orașul finalist Iași prezintă conceptul #rISeUP! prin care își dorește să poată antrena tinerii, organizațiile de tineret și întreaga comunitate ieșeană într-un amplu proces de dezvoltare urbană. #rISeUP! urmarește dezvoltarea unor legături sustenabile între organizațiile de tineret și administrația publică locală, alături de crearea unui cadru propice unde structurile de tineret și initiativele îndreptate către tineri să poată coaliza, astfel încât eficiența și impactul lor asupra comunității să fie sporită.
ROMANUL dorește conexiune între tineri și decizii:
Misiunea romașcanilor vizează modalitățile prin care tinerii din Roman vor putea fi conectați cu tinerii din toată România, aducându-i astfel mai aproape de factorii de decizie implicați în politicile locale și naționale care îi vizează direct și implicându-i în mod activ în gândirea și dezvoltarea strategiilor care privesc sectorul de tineret. weConnect își propune să creeze un context socio-cultural și educational a cărui menire să fie transformarea tinerilor din România în motoare de schimbare a comunităților în care locuiesc.
BRAȘOVUL vrea să unească tinerii:
Pentru orașul finalist Brasov, schimbarea începe cu TINEri, iar conceptul din spatele programului este cel de unitate: unitate în gândire, unitate în acțiune și poate, cel mai important, unitate în simțire.
Conferința Capitalele Tineretului este un eveniment organizat de Guvernanța programului național Capitala Tineretului din România, formată din Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR), cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
Despre Capitala Tineretului din România
Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.
Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău și Baia Mare, care deține acest titlu începând cu 1 mai 2018.
Organizatorii programului sunt Comisia de Guvernanță a titlului de Capitala Tineretului din România, dintre care fac parte Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română. Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România a demarat formarea unui juriu independent care înglobează atât membri reprezentanți ai unor instituții publice cât și ai sectorului privat și al celui neguvernamental.
Mai multe detalii despre program pe www.capitalatineretului.ro.