Introducerea taxei pe autostradă se lasă așteptată!
Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat că ministerul pe care îl conduce nu are în vedere introducerea unui sistem de taxare pe kilometru pentru şoferii care circulă pe autostradă, el spunând că, în opinia sa, sistemul de taxare pentru infrastructura rutieră ar trebui schimbat abia după ce în România vor exista 1.500 de kilometri de autostradă funcţionali.
Întrebat, miercuri, într-o emisiune la TVR, de ce şoferii ar trebui să plătească o taxăpentru utilizarea autostrăzilor, din moment ce plătesc deja vinieta, Lucian Şova a spus că nu are în vedere introducerea de alte taxe pe lângă cele deja existente.
„Pentru mine e o întrebare surpriză. Eu nu ştiu să aibă cineva şi până la urmă drumurile sunt alte infrastructura naţională de transport e a Ministerului Transporturilor şi eu am spus-o şi cu alte ocazii, nu vizăm introducerea unui nou sistem de taxare pe kilometru. A fost adus în discuţie acest subiect, dar acest subiect a fost generat de faptul că cei care au citit studiul de fundamentare pentru proiectul Ploieşti – Braşov, în acel studiu se viza ca o sursă de recuperare a investiţiei şi taxarea. Acest lucru se poate întâmpla doar atunci când acest şantier va fi gata, o dată. Şi al doilea, se va lua decizia la nivel politic, guvernamental, să schimbăm întregul sistem de taxare din România”, a afirmat ministrul Transporturilor.
„Deci decizia, atunci când se va lua, se va lua în cunoştinţă de cauză în sensul că veniturile care vor fi atrase ca urmare a schimbării sistemului de taxare ar trebui să fie cel puţin egale, dacă nu mai mari, faţă de veniturile pe care le realizăm astăzi cu vinieta. Vinieta are o vulnerabilitate, are un defect, este un sistem de plată cvasipauşal, el a fost definit ca un sistem de plată solidar a modului de utilizare a infrastructurii naţionale de transport, politicile europene conduc către sistemul de taxare bazat pe utilizatorul plăteşte şi mă refer mai ales la transportatorii profesionişti, dar şi la utilizatorii privaţi de autoturisme”, a mai afirmat Şova.
Acesta a adăugat: „La un bun simţ mai mult tehnic pe care mi-l asum, nu cred că înainte de a avea 1.500 de kilometri de autostradă funcţională statul român va adopta decizia de a schimba modelul de taxare”.
Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, spune că întrebarea cea mai „neplăcută” pe care o primeşte este de ce în România sunt atât de puţine autostrăzi, Şova apreciind că întrebarea este una legitimă. În context, ministrul susţine că în ultimii 30 de ani s-a construit „foarte puţin şi destul de haotic”
„Cea mai neplăcută întrebare pe care mi-o pun oamenii este de ce avem atât de puţine autostrăzi astăzi în România şi este o întrebare extrem de legitimă, pentru că totuşi privim înapoi la 30 de ani privim înapoi şi facem comparaţii cu alte ţări care tot în perioada anilor ’90 au ieşit din dictatura comunistă şi au dezvoltat o infrastructură de transport rutier mult mai modernă. Spun că este neplăcută această întrebare în primul rând pentru că nu mă caracterizează faptul că îmi place să dau explicaţii sau să mă refer la greaua moştenire şi răspunsul pe care-l dau eu este că deşi s-a făcut puţin, foarte puţin şi destul de haotic, cel puţin în ultima perioadă în mandatul pe care mi l-am asumat, am organizat lucrurile mult mai bine” a afirmat Lucian Şova într-o emisiune la TVR, miercuri seară.
Ministrul Transporturilor a precizat că are două „axe prioritare”, în ceea ce priveşte infrastructura de transport rutier, una fiind finalizarea proiectelor începute deja şi care au stagnat „din diverse motive, cele mai multe dintre ele tot birocratice, ani de-a rândul”, iar a doua fiind pregătirea unor proiecte „care să meargă mult mai bine, să fie uşor finanţabile, să fie agreate înainte de a fi începute de către partenerii europeni”.