Programul de reconstrucție mamară cu proteze, în impas!
Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, prof. dr. Alexandru Blidaru, susţine că programul de reconstrucţie a sânului cu proteze implementat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate „a fost prost gândit” şi „merge prost”, iar noile criterii impuse de CNAS sunt arbitrare şi nu fac decât să limiteze accesul şi posibilităţile de a rezolva pacienţii.
În opinia sa, „atâta vreme cât cei care decid numărul, felul, locul, momentul în care se fac astfel de operaţii nu au habar de povestea asta, e clar că lucrurile nu vor merge bine”. „Cu toată dorinţa de a se face reconstrucţie. Fac reconstrucţie de mai mult de 25 de ani, dar reconstrucţia e o mică bucăţică, e o componentă în privinţa diagnosticului şi tratamentului cancerului mamar”, a explicat specialistul.
Potrivit acestuia, lucrul care s-a schimbat cel mai mult şi doreşte să se schimbe în continuare este individualizarea tratamentului.
Pe de altă parte, a adăugat el, o problemă a pacientelor cu cancer mamar este lupta cu mentalitatea.
„Mentalitatea că operaţia trebuie neapărat să fie extinsă, numai mastectomia salvează, trebuie să extirp totul până la os – mentalitatea care e greşită. Mentalitatea că puncţia biopsiei răspândeşte boala, care e greşită, mentalitatea că, odată ce ai aflat diagnosticul de cancer eşti într-o mare criză de timp (…), fără să ceri mai multe opinii, fără să faci investigaţii, fără să stabileşti un plan de tratament. Mentalitatea că atunci când te-ai îmbolnăvit de această boală trebuie să schimbi toate obiceiurile, inclusiv obiceiurile alimentare, că alimentaţia va vindeca boala. Nu, niciun fel de alimentaţie nu previne în toate cazurile apariţia bolii, pentru că ea are multe cauze genetice şi în niciun caz alimentaţia nu vindecă boala. Necazul e că pacienţii îşi bulversează obiceiurile alimentare, ceea ce are consecinţe foarte proaste”, a indicat Blidaru.
Medicul a menţionat că o altă poveste „prost înţeleasă” este şi cea legată de markerii tumorali pentru afecţiunea mamară, care nu sunt metode de diagnostic, ci de urmărire.
Cea de-a VI-a ediţie a conferinţei naţionale cu participare internaţională dedicată cancerului mamar este organizată de Societatea Română de Chirurgie a Sânului şi Oncologie în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.
Tematica celei de-a VI-a ediţii a conferinţei, care se va desfăşura până sâmbătă la Bucureşti, este „Metamorfoza tratamentului cancerului mamar”. În cadrul evenimentului organizatorii doresc să prezinte o imagine asupra modului în care s-au dezvoltat diagnosticul şi tratamentul cancerului mamar în România şi în lume.