Creditele de refinanțare, garantate de stat?

Consiliul Concurenţei propune acordarea unor garanţii de stat pentru a facilita refinanţarea creditelor populaţiei, în cazurile în care valoarea proprietăţilor a scăzut, spune  preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. 

Bogdan Chiriţoiu a precizat că ideea este deocamdată în fază incipientă şi, în funcţie de reacţiile din piaţă, Consiliul va analiza în detaliu oportunitatea acestei măsuri.

Potrivit acestuia, este de dorit ca dobânzile, care acum sunt mai mari decât în zona euro, să scadă, iar consumatorii să poată beneficia de aceste scăderi, potrivit Agerpres.ro.

„Ţinta noastră este să încercăm, prin concurenţă, să ajungem la dobânzi comparabile cu zona euro. Am vrea să vedem o adoptare mai rapidă a directivei privind plăţile, care creşte concurenţa în zona bancară prin intrarea companiilor de tehnologie, aşa-numitele fintech-uri, să facă concurenţă băncilor pe zona de servicii de plăţi, astfel încât să fie reduse comisioanele percepute în momentul de faţă de sistemul bancar. Directiva este în întârziere şi dorim să colaborăm cu Parlamentul şi cu Guvernul pentru a o avea cât mai repede transpusă în legislaţia românească”, a spus Chiriţoiu.

El a susţinut că preocuparea aproape obsesivă pe care a avut-o Consiliul Concurenţei în ultimii ani este legată de refinanţări.

„Cum îi ajutăm pe clienţii băncilor să se poată muta de la condiţii nefavorabile la condiţii mai favorabile, în momentul în care piaţa permite dobânzi mai favorabile? Aici, un prim pas a fost făcut acum câţiva ani, când s-a reuşit eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată, care îi ţinea pe clienţi captivi. Un alt pas important a fost făcut de Banca Naţională, când a exceptat refinanţările de la plafoanele de creditare. Deci, un client, când vrea să se mute la condiţii mai favorabile, nu va fi împiedicat de analiza de capacitate financiară pe care băncile sunt obligate să le facă atunci când iau un client nou”, a mai spus oficialul Concurenţei.

Potrivit acestuia, scăderea valorii proprietăţilor a pus de multe ori piedică în faţa posibilităţii clienţilor de a-şi refinanţa creditul.

„Mai sunt două elemente care împiedică mobilitatea clienţilor: faptul că, de multe ori, după criza economică, valoarea garanţiilor pe care le depuneau clienţii a scăzut şi acest lucru împiedică uneori băncile să accepte refinanţarea şi o idee pe care am lansat-o este să venim cu un mecanism similar cu ‘Prima Casă’, să găsim o variantă în care scăderea valorii proprietăţii să fie compensată printr-o garanţie de stat, numai în măsura în care este necesar. O garanţie mai mică de 10-20%, legată de scăderea în timp a valorii proprietăţilor”, a arătat Chiriţoiu.

El a arătat că este vorba de sume relativ mici, de 10.000 – 20.000 de euro, şi numai pentru cei bun-platnici şi care au credite în plafoanele de la „Prima Casă”.

„Deci, nu este vorba de oameni care au dat o ţeapă, care au rămas cu datorii mari pe care nu le pot suporta, ci despre cei care au luat credite cu valoare relativ redusă, de obicei şi-au cumpărat casa în care locuiesc şi care şi-au plătit până acum creditele respective, să-i ajutăm să profite de condiţiile mai favorabile din piaţă din momentul de faţă”, a explicat preşedintele autorităţii de concurenţă.

O altă barieră pentru refinanţări sunt costurile notariale şi de cadastru.

„Dacă vorbim de refinanţare, interesul nostru este să fie costuri mai reduse, pentru că proprietatea a fost deja evaluată, deci nu este acelaşi efort în momentul în care muţi ipoteca în altă parte”, a mai spus Chiriţoiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.