20.000 de persoane vor beneficia de screening al tuberculozei

0

Aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de screening al tuberculozei cu ajutorul unei unităţi medicale mobile, în cadrul campaniei de depistare activă a acestei maladii, parte a proiectului E-DETECT TB.

„Campania de screening activ urmează să acopere aproximativ 20.000 de persoane din categoriile de risc, cu posibilitatea de extindere până la 25.000 de beneficiari. Examinările vor fi realizate cu ajutorul unei unităţi medicale mobile, dotate cu echipament imagistic şi de diagnostic molecular, de către specialişti din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu sprijinul Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei din România”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” şi vicepreşedinte al Comisiei de pneumologie a Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acesteia, caravana E-DETECT TB are scopul de a asigura depistarea activă şi precoce a tuberculozei.

Testările includ examene radiologice şi examene de spută.

La intrarea persoanei care va fi examinată în unitatea medicală mobilă, primul pas îl reprezintă completarea unui chestionar şi înregistrarea datelor medicale şi socio-demografice. Apoi, se trece la efectuarea unei radiografii pulmonare, care este transmisă printr-un sistem de telemedicină către Institutul „Marius Nasta”, unde un specialist pneumolog din cadrul proiectului va analiza rezultatul imagistic. În paralel se va face o altă interpretare, de către un medic din partea partenerului olandez – KNCV Tuberculosis Foundation.

Pentru examenul de spută, unitatea medicală mobilă este dotată cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis (MTB) şi rezistenţa la unul dintre antibioticele utilizate în tratamentul TB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.