Erdogan nu renunță la arestarea lui Fethullah Gulen

0

Fethullah Gülen, incriminat între 28 de persoane, în asasinatul ambasadorului rus la Ankara Andrei Karlov; procurorul Ankarei cere condamnarea la închisoare pe viaţă a tuturor suspecţilor.

Un procuror turc a incriminat 28 de persoane – între care se află şi predicatorul Fethullah Gülen – în legătură cu asasinarea în decembrie 2016 a ambasadorului rus la Ankara, potrivit rechizitoriului, dezvăluit vineri de agenţia turcă de presă Anadolu, relatează AFP.

Ambasadorul Andrei Karlov a fost ucis în mod spectaculos la 19 decembrie 2016 de către un poliţist turc, aflat în concediu în acea zi, în timpul vernisării unei expoziţii în centrul capitalei turce. Imaginile asasinatului au făcut înconjurul lumii.

Asasinul, Mevlüt Mert Altintas, care a spus că a acţionat pentru a răzbuna Alepul – un mare oraş în nordul Siriei, la acea vreme pe cale să fie recucerit în întregime de regimul sirian cu ajutorul Moscovei – a fost împuşcat în cursul unui schimb de focuri cu poliţişti.

Însă Turcia a desemnat rapid drept vinovată reţeaua lui Fethullah Gülen, declarată ”grupare teroristă” de către autorităţile turce.

Potrivit actului de acuzare, prezentat vinerii într-un tribunal, această crimă a fost un act de ”provocare” care avizat să deraieze o relansare a relaţiilor între Ankara şi Moscova, în urma unei grave crize provocate de distrugerea unui bombardier rus de către aviaţia turcă, în noiembrie 2015.Turcia şi Rusia şi-au consolidat cooperare, ulterior, inclusiv în Siria, unde cele două ţări susţin, cu toate acestea, tabere opuse.

Cei 28 de suspecţi sunt inculpaţi de ”încălcarea ordinii constituţionale”, ”apartenenţă la o organizaţie teroristă” şi ”omor cu scop terorist”, precizează Anadolu.

Procurorul Ankarei cere pedeapsa cu închisoarea pe viaţă a tuturor persoanelor acuzate.

Gülen, rezident în Statele Unite de aproximativ 20 de ani, este un fost aliat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui oaie neagră a devenit.

Şeful statului turc îl acuză pe predicatorul septuagenar că a urzit tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. Gülen respinge orice implicare.

Un mandat de arestare a fost deja emis, în aprilie, pe numele lui Gülen, în cadrul anchetei cu privire la asasinarea lui Andreï Karlov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.