Ședință de guvern, prezidată de președintele Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că participarea sa are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, amintind că există o decizie CCR din care rezultă că prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a precizat că şedinţa se va desfăşura în două etape, una referitoare la apărare, politică externă şi ordine publică – domenii indicate expres în Constituţie ca ţinând şi de atribuţiile şefului statului – şi o alta referitoare la probleme economice. Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria după aproximativ o oră de la începerea şedinţei Executivului.
Printre aceste modificări sunt comisionul de administrare de la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1% iar contribuția la ANRE se reduce de la 3% la 2% din cifra de afaceri pentru companiile energetice.
De asemenea, se reduce comisionul de administrare de la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1% / 0,5% din bani vor merge la Casa de pensii și 0,5% la Fondul de pensii
Banii nu pot fi retrași decât atunci când se ajunge la vârsta de pensionare, chiar dacă cetățeanul renunță la Pilonul II de pensii.
După 5 ani de cotizare, se poate renunța la Pilonul II de pensii dar trebuie să optezi fie pentru Pilonul I, fie pentru Pilonul III. Dacă o persoană intră în câmpul muncii după aprobarea ordonanței, optează direct pentru Pilonul I sau II
: Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pe ordonanţa de urgenţă care conţinea măsurile fiscale anunţate de Eugen Teodorovici, inclusiv „taxa pe lăcomie”, a confirmat joi, pentru MEDIAFAX, Dumitru Coarnă, membru al CES.
Avizul CES este unul consultativ. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că va pune proiectul pe ordinea de zi a şedinţei de joi doar dacă va avea avizul Consiliului Economic şi Social.
Guvernul a prezentat marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum şi posibilitatea de a lăsa contributorii să-şi retragă banii anticipat.
Şeful statului a participat la şedinţa de Guvern aproximativ o oră.
„Participarea mea la ședința de Guvern are loc în virtutea atribuțiilor. Aceste chestiuni s-au mai discutat în România, pentru că au mai fost etape când nu s-a știut când poate să participe președintele României la ședințele de Guvern. Există o clarificare a CCR din 2007 pe această speță. Spune foarte clar că preșeintele României poate să participe oricând la orice ședință de Guvern. În art 86 se statuează că președintele poate să consulte Guvernul fără să specifice unde îl consultă. Foarte mulți specialiști și interpreți s-au referit numai la art 87 unde se specifică mai în detaliu care mai pot fi domeniile de interes pentru președinte, este vorba de externe și de ordine publică și securitate națională. Ca să nu lungim, prezența președintelui nu poate fi nici limitată și nici îngrădită. Sunt ședințe pe care le prezidează, nu le prezidează parțial, punct. Nu vreau să citiți prezența mea aici doar într-o interpretare constituțională. Rog să interpretați prezența mea aici în cheia colaborării obligatorie dintre noi, având în vedere că ne pregătim prentru preluarea președinției consiliului UE”, a declarat Klaus Iohannis.