Viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu: Fenomenele meteo extreme necesită intervenții în forță!
Domnule viceprimar al sectorului 2, Dan Cristian Popescu, am asistat, ca bucureștean, la zile bune de coșmar prin care a trecut Capitala. Mă refer aici la consecințele dramatice ale fenomenului ploii înghețate: copaci și stâlpi de tensiune căzuți, mașini avariate, tramvaie și troleibuze blocate, munți de crengi căzuți în tot sectorul. Cum a acționat Primăria Sectorului 2, ADP-ul din sector, agenție pe care o coordonați direct, pentru a reduce consecințele unui bilanț care s-a dovedit a fi unul alarmant?
Primul lucru pe care l-am făcut încă de vineri la prânz, când nici nu începuse fenomenul acesta rar, dar extrem de distructiv , al ploii înghețate, a fost să trimit o atenționare, pe toate canalele pe care le am la dispoziție, prin intermediul căreia am anunțat asociațiile de proprietari și cetățenii de pericolul iminent și le-am pus la dispoziție numerele de telefon și adresele instituțiilor care vor gestiona situația. Mai mult, le-am reamintit că este obligația lor legală să spargă poleiul de pe trotuarele afente blocului și am subliniat și faptul că în cazul nerespectării legii, amenzile pot fi usturătoare. De asemenea, am făcut apel la cetățenii sectorului 2, ca în această perioadă, să evite deplasările în lipsa unui motiv întemeiat.
Am anticipat faptul că oamenii pot aluneca, că vor exista, inevitabil, crengi care pot cădea în capul trecătorilor, pe mașini, și ca atare am comunicat că, din punctul meu de vedere, o circulație redusă în aceste zile, poate diminua semnificativ riscul accidentelor.
Nu în ultimul rând, le-am solicitat celor de la Supercom să lucreze zi și noapte pentru a se ocupa de poleiul de pe carosabil, principalul pericol pentru cetățeni.
De vineri seară de când au început ruperile de copaci am scos, în teren, toți oamenii disponibili pe care îi aveam la ADP sector 2, cu utilajele aferente, plus echipajele de alpiniști ale firmelor care lucrează cu ADP. Începusem să avem căderi periculoase de copaci pe liniile de RATB și troleibuze și pe liniile electrice, care au condus la blocarea circulației acestora.
S-a lucrat în permanență de vineri noaptea, inclusiv, astăzi miercuri continuând să se intervină pentru a debarasa străduțele, parcurile, trotuarele, de crengile/ copacii căzuți în sector 2.
Am participat, însoțit de conducerea ADP Sector 2 și de consilierii locali, în mai multe rânduri la aceste acțiuni, inclusiv la apelurile cetățenilor.
În consecință, am căutat să coordonez cât mai bine și să asist, o perioadă cât mai mare de timp, la aceste acțiuni. Fenomenele meteo extreme, necesită intervenții în forță.
Aveți o statistică, fie ea și una intermediară, a pagubelor produse la nivelul sectorului 2?
Din datele pe care le aveam marți dimineață putem vorbi de 142 de mașini avariate, din fericire în foarte multe cazuri avarii minore, Au căzut 12 stâlpi metalici de curent și aproximativ 1000 de arbori, foarte mulți tineri, îngreunați foarte mult de la gheață.
În toată această perioadă am dat mai multe comunicate de presă, prezentând nu numai amploarea pagubelor de la nivelul sectorului 2, dar și măsurile luate în consecințe de Primărie pentru a se reveni, cât mai rapid, la normalitate.
Când credeți, domnule viceprimar, că se va reveni la normalitate în acest sector?
Din fericire, vremea ne ajută, s-a încălzit, și cred că până joi, cel târziu vineri, vor fi ridicate toate resturile de copaci și crengile căzute. Din păcate, din cauza greutății provocate de gheață, triplă, față de normal, copacii au devenit casanți. Este un fenomen rar întâlnit, foarte periculos. care ne-a provocat foarte multe păgube, fie și doar prin prisma faptului că Primăria cheltuie mulți bani cu întreținerea acestor arbori. Aici aș face, o paranteză, în sensul în care Bucureștiul ar trebuie să facă investiții într-o centură verde care este mult mai importantă decât plantarea câtorva arbori răzleți prin oraș, aceștia având un rol mai mult decorativ.
Au venit foarte multe acuze, mai ales din mediul politic, care susțineau că toaletarea de către neprofesioniști a acestor arbori a avut un rol important la această situație dramatică?
Legătura este marginală. Noi, pentru a face o toaletare de copac, trebuie să luăm avize de la Primăria Capitalei. Pe măsură ce avem sesizări, cerem aceste avize, dar unele vin mai repede, altele se lasă așteptate. Noi tăiem copaci doar în baza acestor avize, în caz contrar putând suferi o răspundere penală. Chiar în această perioadă am avut o avalanșă de sesizări de la cetățeni care ne semnalau că un copac din fața blocului sau din parcarea de reședință stă să cadă și ne solicitau să-l tăiem de urgență. Am putut tăia doar în cazul unor situații evidente, iar căderea copacului era iminentă. Potrivit legii, un copac poate fi tăiat, nu în baza unei opinii persoanale a uncetățean sau altuia, ci în baza unui aviz dat de specialiști.