Maria Grapini: “Mă revoltă faptul că Timișoara a ajuns orașul promisiunilor deșarte și al proiectelor neonorate!”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a făcut, recent, o analiză publică referitoare la orașul care-i este casă de peste 40 de ani, în contextul mesajelor primite și al discuțiilor purtate frecvent, la sediul cabinetului său din Timișoara, cu cetățeni revoltați și dezamăgiți de modul în care a decăzut odată urbea de cinci stele.
“Asta am citit în ochii lor, asta mi-au transmis timișorenii cu care am stat de vorbă, în sâmbetele de audiențe: dezamăgire, revoltă, tristețe! Oamenii se plimbă prin țară, văd, analizează, trag concluzii și simt că orașul lor a pierdut și pierde teren, din motive diverse și la fel de dureroase. Foarte mulți îl condamnă pe primarul Nicolae Robu că a ajuns, după modelul președintelui României, un fan perpetuu al vacanțelor în locuri exotice, un plin de sine, un vocal neasumat și un administrator pur teoretic. Practic, primarul nostru face mult zgomot și nu lasă nimic în urmă!“, a declarat umanista.
Maria Grapini îl acuză pe Nicolae Robu de superficialitate nu doar în discurs, ci și în acțiune, pentru că din lista lungă a obiectivelor pe care le tot anunță, pompos și iritat, abia dacă s-au concretizat câteva și acelea cu termene de execuție mult depășite.
Europarlamentarul umanist i-a reamintit primarului Timișoarei de șantierele trecute pe hârtie și neexecutate nici până în prezent, de bazinul olimpic, sala polivalentă sau podurile peste Bega, toate prevăzute a fi măcar antamate, dacă nu construite/reabilitate, anunțate evident în conferințele de presă ordinare sau extraordinare, cu mare aplomb, neonorate nici măcar în stadiul incipient.
“Timișorenii suferă efectiv și se simt frustrați! Sunt sătui de fanfaronade ieftine și de discursuri politicianiste. Vor rezultate. Nu-i interesează că domnul Nicolae Robu pasează întotdeauna pisica în alte curți, că dă vina de la Guvern la Curtea de Conturi și până la legislația pe care poate n-o înțelege, timișorenii au nevoie de un lider, nu de un văicăreț! Au, în oglindă, primarii orașelor vecine sau din alte părți ale României, care se luptă cu toți acești dușmani închipuiți sau nu, fără vreo zi de pauză. Aceia nu pleacă, în pline crize meteo sau de infrastructură, în destinații de revistă, nici nu-și surprind locuitorii cu poze de Alain Delon, pe rețele de socializare! Aceia stau cu zilele pe la București sau în birourile lor și scriu, împreună cu specialiștii, proiecte de dezvoltare, caută soluții și citesc legislație! Aceia țin la orașul lor și își respectă alegătorii! Mă revoltă faptul că Timișoara a ajuns orașul promisiunilor deșarte și al proiectelor neonorate!”, a mai declarat europarlamentarul umanist.
Maria Grapini a atins și domeniul social, în egală măsură descoperit și prost gestionat, pentru că timișorenii care i-au cerut sprijinul au informat-o despre imposibilitatea de-a sta de vorbă cu primarul lor. “Mi-au spus că stau pe liste de așteptare pentru a fi primiți în audiență și tot inutil este, căci nu sunt primiți niciodată. Sunt atât de multe probleme nerezolvate, e o lipsă acută de locuințe sociale și perspective zero de construcții noi. Preocuparea și în acest sens lipsește cu desăvârșire”.
Cât privește titulatura și gestionarea efectivă a titlului de Timișoara Capitală Culturală, în 2021, umanista Maria Grapini a comentat: “Este inadmisibil să nu avem o sală de concerte, de spectacole, mai ales în perspectiva extraordinară pe care o avem la orizont! Timișoara are lume pregătită pentru artă de nivel înalt, timișorenii sunt avizi de cultură! Primim chiar numai ce ni se dă? Acceptăm arta, muzica, spectacolul, doar după gusturile lui Nicolae Robu? Tinerii așteaptă concerte ale unor nume mari din muzica mondială, adulții vor festivaluri de cotă internațională! Unde să se desfășoare? E revoltător, dar e și dramatic!“, a mai declarat Maria Grapini.
Tot în spiritul unic al Timișoarei, pierdut pe drum în ultimii ani, europarlamentarul umanist a criticat lipsa de inițiativă a primarului în ceea ce privește Muzeul Revoluției sau renovarea clădirilor istorice, odinioară bijuteriile Vestului, emblema Timișoarei. În ecuația modernă, actuală, Maria Grapini a invocat problema cronică a lipsei locurilor de parcare, dar și cea a lipsei de viziune în acest sens.
Umanista este convinsă că Timișoara a ajuns ștearsă și modestă pentru că primarul ei are alte priorități, care nu țin câtuși de puțin de sfera administrativă. Odată perla Vestului, Timișoara este acum, în accepțiunea umanistei, o urbe fără sclipire, fără șanse de revenire sau renaștere.
Maria Grapini a atras, în final, atenția că singurul loc în care timișorenii pot schimba această stare de fapt sau oricare alta este urna. La modul general, umanista a insistat pe necesitatea renunțării la neasumare (din revoltă sau dezamăgire), în favoarea unor poziții civice pertinente și firești în orice democrație.
“E obligatoriu să-i redăm Timișoarei farmecul, parfumul, forța și influența, ne obligă un trecut extraordinar!”, a spus, în final, umanista Maria Grapini.