Viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, demontează manipulările privind „taxa de habitat”
Domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, inițiativa dumneavoastră privind introducerea taxei de habitat de la 1 martie a provocat multe valuri în primele două dezbateri publice organizate la Primăria Sectorului 2. Clarificați, vă rog, pentru cetățenii din sector, care au fost motivele introducerii acestei taxe?
De ani de zile, în marea lor majoritate, cetățenii sectorului 2 reclamă starea proastă în care se află acest sector din punctul de vedere al gunoiului menajar pe care, din păcate, îl găsim aproape pe fiecare stradă. Dacă mergem prin sector vedem la fiecare colț, la fiecare stâlp, câte un sac sau morman de gunoi, ceea ce ne face, practic, să trăim într-o groapă de gunoi extinsă. Toți cetățenii se plâng de această situație și cer, pe bună dreptate, soluții pentru remedierea situației. Pe de altă parte, avem o serie de reglementări naționale și europene care ne conduc la perspectiva tristă a unor sancțiuni uriașe, de milioane de euro, pe care le putem primi, ca oraș și, bineînțeles, stat, începând cu anul 2020, din partea UE, pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate privind reciclarea selectivă. Practic, în sectorul 2, avem, astăzi, o situația atipică. Chiar dacă toată lumea reclamă situația privind gunoiul menajer la Primăria Sectorului 2, Primăria nu are nicio atribuție privind implicarea în remedierea situației. Vă voi explica atât dvs. cât și cetățenilor din sector, cum stau, în realitate, lucrurile. Există un contract încheiat între cetățeni și firma de salubritate (Supercom) la un tarif impus de Primăria Capitalei. Repet, Primăria Sectorului 2 nu are nicio legătură cu această situație. Asistăm neputincioși, din afară, la un serviciu care se degradează în fiecare an. Putem doar să îi amendăm pe cei care depozitează gunoiul în spații neautorizate, dar și aceste amenzi se dau în baza legii și anume persoana amendată trebuie surprinsă în flagrant, ceea ce este aproape imposibil.
În consecință, am analizat de unde pleacă problemele. Sunt două cauze principale. Prima ar fi aceea că, în urma discuției cu conducerea firmei de salubritate, am descoperit că peste 100.000 de oameni din sectorul 2 nu au un contract pentru ridicarea gunoiului menajer. Din 370.000 de persoane, firma are contract doar cu 260.000 dintre aceștia. Lipsa acestor contracte este asociată, bineînțeles, cu apariția gunoiului din stradă. Pe de altă parte, calitatea slabă a executării acestui contract dintre cetățeni și Supercom este generată și de faptul că din anul 2007 contractul nu a mai fost indexat cu rata inflației. După 2008, am avut niște primari generali populiști, precum Sorin Oprescu și Gabriela Firea, care nu au mai considerat necesar să indexeze anual acest tarif cu rata inflației. Dacă nu introduci rata inflației, valoarea unui contract scade, iar în consecință, scade și calitatea executării serviciului de salubritate. Dacă ne raportăm la anul 2007, vom vedea că prețul motorinei era de 3 lei, iar salariul minim de 700 de lei. Astăzi, situația stă radical diferit. Este ilogic să ceri firmei de salubritate același standard al serviciului practicat în condițiile în care îi oferi o sumă care scade anual. Ne mințim singuri, suntem ipocriți, dacă ne vom amăgi că firma va aduce bani de acasă pentru a menține calitatea prestării serviciului dorită, pe bună dreptate, de noi.
Cât de utilă este, domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, implicarea Primăriei Sectorului 2, ca reprezentant al Asociațiilor de Proprietari și al cetățenilor de la case în fața firmei de salubritate?
Așa cum v-am spus, multă lume este nemulțumită de modul în care firma de salubritate își face treaba. Cât timp, Primăria Sectorului 2 nu poate verifica și în consecință sancționa abaterile Supercom, nu se poate face nimic, iar situația se va înrăutăți de la an la an. Propunerea noastră este următoarea și mi se pare o propunere logică, de bun simț, care rezolvă și problema începerii colectării selective reale. În consecință, am decis ca Primăria Sectorului 2 să intre în acest contract, între cetățean și firma de salubritate. Din punctul meu de vedere, se pot face patru lucruri în plus. Și anume, toată lumea din sector va plăti pentru acest serviciu, se vor lua măsuri ca firma să își facă treaba (pentru că Primăria Sectorului 2 fiind unicul client al Supercom va avea, de la 1 martie 2019, pârghiile de a pune presiune, a face verificări și a cere explicațiile aferente). Mai mult, poate superviza și introduce elementele de colectare selectivă care ne sunt impuse atât la nivel național, cât și european. În al patrulea rând, Primăria Sectorului 2 poate subvenționa tariful cu firma de salubritate, Supercom sau cea care va veni după încheierea contractului cu aceasta.
Creșterea valorii taxei a reprezentat punctul central al iritării unor șefi de asociații de proprietari. Care a fost explicația, domnule Dan Cristian Popescu, reacției vehemente a acestora la adresa proiectului?
Ne confruntăm cu diverse afișe, manipulări și diversiuni ale unor partide de stânga care vor să obțină voturi din acest demers, incitând populația, căreia îi arată doar creșterea tarifului fără alte explicații suplimentare, ceea ce ar detensiona rapid situația.
Nemulțumirile există în privința valorii taxei care a crescut. Noi nu am făcut altceva decât să introducem în contract inflația din ultimii zece ani. Mai mult decât atât, indexarea taxei cu rata inflației este o obligație legală.
Am introdus inflația și a trebuit să adăugăm și taxa impusă de Guvern prin Ordonanța 74/2018. Ordonanța își propune să accelereze colectarea selectivă și a introdus această taxă de 30 de lei pe tonă privind economia circulară pentru a-i penaliza pe cei care produc gunoiul. Este vorba de o așa-zisă taxă la groapă pe care reprezentanții gropii de gunoi o încasează și o trimit către Guvern.
Dar pentru că potrivit noului contract, Primăria Sectorului 2 poate subvenționa acest tarif, și pentru a nu sancționa cetățenii din cauza unor primari populiști, s-a decis că pe perioada în care se va aplica taxa și anume 1 martie-31 decembrie 2019 , Primăria să subvenționeze tariful până la valoarea de acum.
Concret, cetățenii sectorului 2 vor plăti aceeași sumă pe care au plătit-o în lunile ianuarie și februarie 2019. Primăria Sectorului 2 își dorește servicii de calitate pentru cetățenii din sector, iar pentru acest lucru este nevoie ca serviciul privind strângerea gunoiului să fie finanțat corect. Mai mult, toți cei care nu plăteau această taxă pentru gunoi, vor trebui, vor fi obligați, să facă acest lucru. Nu este corect ca doar unii cetățeni să plătească.
Premisele selectării colective reprezintă, domnule Dan Cristian Popescu, o altă țintă pe care vă doriți să o atingeți…
În acest an vrem să introducem premisele colectării selective. Începând cu anul 2020, în baza unei declarații pe care o va semna președintele asociației de proprietari sau cetățeanul de la casă, prin care își vor asuma faptul că vor colecta selectiv, TAXA PE GUNOI VA FI ZERO. Primăria Sectorului 2 va subvenționa întreaga sumă în aceste cazuri. Toți cei care vor colecta selectiv vor fi, practic, scutiți de taxa de habitat, cum se va numi de la 1 martie.
Sunt cetățeni care ne spun că vor ca taxa de gunoi să fie subvenționată total de Primărie, încă de acum, așa cum se întâmplă la sectoarele 1 și 3. Eu, personal nu cred că o subvenție totală, necondiționată, poate fi validă, cât timp la mijloc este vorba de bani publici. În Consiliul Local există discuții aprinse cu reprezentanții partidelor de stânga care vor subvenționare totală a taxei de gunoi în sectorul 2. Sectoarele 1 și 3 au făcut această greșeală populistă și acum nu au rezultate în privința colectării selective pentru că oamenii nu au nicio motivație să facă acest lucru. Eu, Dan Cristian Popescu, ca viceprimar al sectorului 2, consider că este corect să condiționez subvenționarea integrală a ridicării gunoiului de colectarea selectivă.
Propunerea de taxă de habitat a trecut de votul Consiliului Local anul trecut, astăzi ea se află în dezbatere publică. Prima dezbatere publică a avut loc pe 29 ianuarie, cea de-a doua pe 5 februarie.
Ca o concluzie, taxa de habitat a fost introdusă pentru a curăța mult mai eficient sectorul și pentru a face o colectare selectivă eficientă.
Un interviu de Iulian Badea