Harta Proporției românești a populației de la 1915, redescoperită prin muzica de percuție
După un amplu itinerariu concertistic cu „opriri” în momente – cheie ale cartografiei și istoriei României, cea de-a șaptea ediție a Cartografiilor sonore încheie acest sezon printr-un concert de percuție susținut în jurul hărții Proporția românească a populației Ungariei, Bucovinei și Basarabiei publicate în anul 1915.
Marți, 16 aprilie, de la ora 18:00, publicul este invitat la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi la concertul susținut de PercussionEscu, singurul ansamblu cameral de percuție din România din care fac parte tinerii muzicieni Irina Rădulescu – marimbă și Răzvan Florescu – vibrafon. Concertele celor doi artiști s-au remarcat prn unicitatea stilului și abordarea tonică, aflată la confluența sonorităților clasice, jazz și contemporane.
Concertul, susținut la două dintre cele mai sofisticate și spectaculoase intrumente de percuție, va pune în valoare harta prezentată printr-un program din care vor face parte lucrări de Bela Bartók, Anna Ignatowicz-Glinska, Emmanuel Sejourne, Jesus Salvador Chappi, Michael Taylor, Andrei Petrache, Daniel Šimek.
Evenimentul va avea loc în saloanele muzeului din Strada Londra nr. 39, iar intrarea va fi liberă, prin rezervare direct pe site-ul Muzeului Hărților (locurile fiind limitate), la adresa: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-der-rumanische-anteil-an-der-bevolkerung/
Acest eveniment face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR pentru a celebra Centenarul Marii Uniri alături de public și de cei mai buni artiști ai momentului, precum și alături de artiști aflați în plină afirmare, un proiect finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1.
Harta care a inspirat acest concert se intitulează Proporţia românească a populaţiei Ungariei, Bucovinei şi Basarabiei / Der rumänische Anteil an der Bevölkerung Ungarns, der Bukowina und Bessarabiens şi a fost realizată de unul dintre cei mai influenţi cartografi ai epocii, Paul Laghans, în anul 1915.
Lucrarea este considerată una dintre cele mai complexe hărţi etnografice ale spaţiului românesc, autorul ei propunând un nou model de prezentare a populaţiei majoritare prin pete de culoare, iar a minorităţilor prin simboluri geometrice. Hărţile etnografice au fost mult folosite în cadrul negocierilor purtate la Conferinţa de pace de la Paris, prin care a fost redesenată harta Europei şi a lumii la finalul Primului Război Mondial.
Mai multe detalii despre istoria acestei hărți vor fi expuse de muzeograful Despina Hașegan în deschiderea evenimentului.
Concertul va porni de la valorile descrise de hartă evocând, pentru publicul prezent, forța instrumenteor de percuție, folosite și în timp de război, dar și emoția și bucuria semnării tratatelor de pace. Prin elemente de culoare și geometrii acustice, artiștii vor aborda sonorități folclorice și culte prin lucrări adaptate celor două instrumente inedite.
PercussionEscu este singura formație camerală de percuție din România, fondată în anul 2016 de către tinerii muzicieni Irina Rădulescu și Răzvan Florescu. Inițiativa celor doi are ca fundament pasiunea comună pentru muzica de cameră, precum și afinititatea pentru instrumentele melodice, respectiv vibrafonul și marimba, care sunt și două dintre cele mai sofisticate și spectaculoase instrumente de percuție.
Abordarea îndrăzneață și originală a celor doi a fost imediat observată și apreciată încă de la debut, bucurându-se de o notorietate din ce în ce mai mare. Printre cele mai importante realizări ale formației se numără reprezentarea Universității Naționale de Muzică din București la Festivalul și Concursul internațional “Umanitaria” din Milano (2017), obținerea dublei burse Erasmus pentru anul universitar 2018-2019 la Academia de Muzică Janaček din Brno, Cehia (prima bursă Erasmus oferită de UNMB pentru o formație camerală) și nu în ultimul rând, debutul internațional ce a avut loc în luna decembrie a anului trecut, prin susținerea unui concert în cadrul Festivalului Internațional de Percuție din Brno. În prezent, fac parte din proiectul “Connectarts”, prima platformă online din România dedicată promovării Profesioniste a tinerilor interpreți de muzică clasică/contemporană.
Versatilitatea, sensibilitatea, virtuozitatea și interesul permanent pentru inovație, sunt elementele care îi definesc pe cei doi artiști, valori care se îmbină perfect în dinamica repertoriilor propuse de aceștia. Tocmai de aceea, direcția muzicală pe care o propune PercussionEscu este unică, aceștia căutând în permanență să împărtășească publicului muzica ce se află la granițele a trei stiluri distincte : clasic, jazz și contemporan, succesul fiind garantat, astfel, în fața oricărui tip de public.
Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR și finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1 în cadrul Programului „Centenar pentru toți, sesiunea 2017 – 2020.”
Totodată, „Cartografii Sonore” este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” inițiat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.
Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.
Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.
Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.