Totul despre ziua mondială a artritei

0

În fiecare an, la 15 aprilie, este marcată Ziua mondială a artei, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2012 şi a fost instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic.

Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr. 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. Totodată el este şi autorul celebrului adagiu „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.

Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima oară în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematograful, considerat cea de a şaptea artă.

În vederea stimulării cooperării internaţionale între artiştii din toată lumea, pentru îmbunătăţirea poziţiei economice şi sociale a acestora la nivel naţional şi internaţional, Asociaţia Internaţională de Artă (IAA/AIAP) organizează numeroase activităţi – întâlniri, seminarii, expoziţii. Aceasta este o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO şi cuprinde artişti ce aparţin în special domeniilor picturii, sculpturii, tipografiei, dar şi artişti care practică alte forme de creaţie în artele vizuale, potrivit https://uap.ro/aniap/.

Organizaţia participă activ la programele UNESCO prin educaţia artistică pentru copiii care se confruntă cu violenţă, cu populaţii defavorizate sau care locuiesc departe de centrele educaţionale, în şcoli şi case de copii fără educaţie artistică, precum şi în centre medicale specializate. De asemenea, militează pentru ca educaţia artistică să fie recunoscută drept una dintre drepturile omului şi introdusă în constituţiile naţionale, potrivit sursei amintite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.