Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări a fost înregistrat oficial
Președinții executivi ai băncii poloneze de dezvoltare Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) și Băncii de Export – Import a României EximBank au anunțat ieri, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Ljubljana – Slovenia, înregistrarea oficială a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (FI3M) ce se va axa pe susținerea proiectelor din domeniul transporturilor, energiei și infrastructurii digitale din regiunea celor Trei Mări.
FI3M a fost înființat de Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) din Polonia și de Banca de Export–Import a României EximBank, care au semnat la 29 mai 2019, în Luxemburg, actul constitutiv. Fondul va funcționa potrivit prevederilor legislației din această țară, pe baze comerciale și ale principiilor de piață.
”Stabilirea strategiei și a cadrului legal pentru funcționarea unui fond de investiții necesită de obicei între 20 și 30 de luni de negociere. Echipa Fondului celor Trei Mări a reușit însă să obțină acest rezultat în numai câteva luni, lucru de care suntem extrem de mândri. Este o realizare semnificativă la nivel european și chiar global”, a declarat Beata Daszynska-Muzyczka, Președinte Executiv al Bank Gospodarstwa Krajowego.
“Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări vine să susțină programele Uniunii Europene contribuind la creșterea competitivității statelor din regiunea Inițiativei celor Trei Mări. Pentru EximBank este un privilegiu să fie unul dintre inițiatorii acestui Fond care credem cu tărie că va susține crearea unui viitor economic prosper pentru întreaga Europă”, a spus Traian Halalai, Președintele Executiv al EximBank România.
Fuchs Asset Management a fost desemnat administrator al Fondului de Investiții Alternativ cu responsabilități în domeniul managementului riscului și al portofoliului, guvernanței și promovării. Echipa Fuchs Asset Management va fi sprijinită de consultanți de investiții în ceea ce privește selecția și analiza potențialelor proiecte de investiții ce vor fi recomandate către diferite comitete de profil ale Fondului.
“Suntem încântați să colaborăm cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, în calitate de Administrator al Fondului de Investițiii Alternativ (AFIA). Acest fond reprezintă un demers semnificativ pentru regiunea țintă, ca și pentru întreaga Uniune Europeană, contribuind la o mai bună integrare, o creștere a mobilității și comunicării între statele membre, în viitor. Desemnarea noastră în acest proiect subliniază obiectivul declarat al organizației noastre de a contribui la viitorul Europei, alăturându-ne profesioniștilor experimentați care doresc să se implice în viitorul nostru comun”, a declarat Timothé Fuchs, CEO al Fuchs Asset Management.
Fondul intenționează să desemneze Credit Suisse Fund Services (Luxemburg) S.A. în calitate de agent administrativ central și Credit Suisse (Luxemburg) S.A ca bancă depozitară.
Resursele financiare ale FI3M depășesc în acest moment 500 de milioane de euro, reprezentând contribuțiile asumate de Polonia și România, însă, fondul este deschis spre aderare și celorlaltor state din regiunea celor Trei Mări, care se vor alătura inițiativei pe măsura obținerii aprobărilor necesare, acestea urmând să dobândească, de asemenea, statut de membru fondator.
Consiliul de Supraveghere al Fondului este format în prezent din reprezentanții Poloniei, României și Republicii Cehe. Directoratul FI3M va urmări îndeplinirea de către administratorul fondului a strategiei de investiții agreate de managerul Fondului cu statele participante. Fiecare stat participant va găzdui prin rotație reuniunile fondului, în vederea reevaluării continue a necesităților investiționale în regiunea celor Trei Mări.
FI3M se adresează însă și altor investitori precum fondurile de pensii, fondurile private de investiții, investitori privați și alții, țintind atragerea unor fonduri între 3 și 5 miliarde de euro.
Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări își propune să implementeze proiecte în domenii prioritare ale regiunii celor Trei Mări, precum infrastructura de transport (de exemplu, căi ferate, navigație internă, porturi, autostrăzi etc), energie și infrastructură digitală. FI3M va susține și suplimenta programele finanțate cu fonduri europene, contribuind astfel la creșterea competitivității la nivelul întregii Uniuni.
Resursele fondului vor avea rolul de a potența bugetele naționale și fondurile europene prezente în regiune, strategia de investiții permițând investirea în multiple proiecte aflate în stadii diferite de implementare. Acestea pot include printre altele, investiții tip greenfield, sau aflate deja în primele stadii, achiziția de acțiuni, participarea în vehicule investiționale cu scopuri speciale sau datorii subordonate.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică formată din 12 state situate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Aceste țări totalizează 28% din teritoriul Uniunii Europene și 22% din populația acesteia.
Obiectivele Inițiativei celor Trei Mări sunt:
- creșterea puternică a dezvoltării economice;
- întărirea coeziunii Uniunii Europene;
- îmbogățirea legăturilor transatlantice.
Comisia Europeană a recunoscut contribuția Inițiativei celor Trei Mări la dezvoltarea regională care va conduce la creșterea coeziunii Uniunii ca întreg.
BGK este o bancă de dezvoltare de stat care inițiază și implementează proiecte care susțin creșterea economică a Poloniei și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. BGK implementează scheme de garantare și asigurare care contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri. O caracteristică definitorie a activității BGK este și susținerea companiilor poloneze în afara țării. BGK implementează programe europene și distribuie fonduri europene la nivel regional și național, fiind de asemenea implicată în programe de susținere a accesului la locuințe pe piața rezidențială.
EximBank se implică activ de peste 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Înființată ca agenție de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis să depășească acest statut, păstrându-și în același timp unicitatea. Pentru că acționează ca agent al statului pe piața românească de garanții și asigurări, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispoziție de statul român, se infuzează în economia reală, contribuind la creșterea competitivității companiilor locale.
Fuchs Asset Management (FAM) este o companie din Luxemburg care oferă servicii de management și guvernanță a fondurilor de investiții. Compania face parte din grupul Fuchs & Asociații, proprietate a familiei Fuchs, și își oferă serviciile managerilor din interiorul Uniunii Europene sau din afara acesteia, în scopul creării, lansării și administrării fondurilor de investiții europene. FAM oferă o gamă largă de servicii de guvernanță, promovare, managementul riscului și soluții de conformitate, precum și managementul portofoliului. Serviciile companiei acoperă soluții standard tip UCITS pe lângă strategii de investiții alternative, precum fonduri de hedging, imobiliare, fonduri private de investiții și structuri RAIF.