Ce trebuie să știe pariorii despre taxa pe viciu introdusă în 2019

Share:

Cei care nu aflaseră de modificările suferite începând cu 1 ianuarie 2019 de Codul Fiscal nu au înțeles de ce, dintr-o dată, au fost nevoiți să plătească o taxă de 2% din suma depusă atunci când au vrut să alimenteze contul.

Mulți s-au gândit că este o inițiativă a operatorului și au contactat serviciul cu clienții, de unde li s-a comunicat: „la începutul anului 2019 a fost adoptată o lege prin care toți operatorii de jocuri de noroc licențiați au de plătit o taxă pe viciu de 2% din totalul depunerilor efectuate de clienți”.

Pentru a înțelege mai bine „taxa pe viciu”, au fost îndrumați să citească articolul 53 al Ordonanței de Urgență nr. 114/2018, compus din trei alineate:

„(1) Începând cu 1 ianuarie 2019 organizatorii de jocuri de noroc online prevăzuți în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a plăti o taxă lunară reprezentând 2% calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar.

(2) Taxa menționată la alin. (1) se calculează, se declară și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare.

(3) Modalitatea de calcul al taxei prevăzute la alin. (1) se stabilește prin ordin al președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Modalitatea de declarare și plată a taxei prevăzute la alin. (1) se stabilește prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală”.

Înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței, nu se știa exact dacă se va plăti o taxă de 2% din depunere sau din întregul rulaj, dar acum este clar. Agențiile de pariuri sportive online au abordat diferit noua impunere fiscală. Unele plătesc din câștigurile lor taxa, astfel că pentru pariori nu s-a schimbat nimic. Există însă și unele case de pariuri online, tot mai multe, care îi taxează suplimentar pe pariori. Astfel, pentru a avea 100 de lei în cont, aceștia trebuie să depună 102 lei.

Jumătatea plină a paharului este că taxa pe viciu nu este mare. Există, însă, un disconfort psihic al jucătorului care e obligat să plătească în plus, indiferent că e vorba despre 10 lei sau 50 de bani, mai ales că el știe că în altă parte poate juca fără nicio taxă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.