Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, depusă!
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, semnată de 173 de parlamentari, a fost depusă, a anunţat miercuri deputatul PNL Raluca Turcan. Textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost citit miercuri în plen, urmând ca dezbaterea acesteia să aibă loc marţi, 18 iunie. Negocierile pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă sunt pe ultima sută de metri în Parlament. Raluca Turcan a anunţat că nu sunt încă suficiente voturi, dar ”jocul merge mai departe”. Opoziţia mai are nevoie de aproximativ 9 voturi pentru ca moţiunea de cenzură „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!” să treacă, cu condiţia ca absolut toate partidele, în afară de PSD şi ALDE, să voteze „pentru”, potrivit România TV.
Kelemen Hunor a anunţat deja că parlamentarii UDMR vor vota moțiunea de cenzură pentru că vrea să sancționeze „incapacitatea administrativă și politică a Guvernului în cazul Valea Uzului”.”Guvernul Dăncilă trebuie demis fără ordonanţe de urgenţă, fără parole de acces şi fără cozi la vot. Grupurile parlamentare care şi-au asumat matur semnăturile pentru această moţiune de cenzură sunt PNL, USR, PMP şi UDMR. Aşteptăm evident susţinerea şi altor colegi din Parlament la votul pentru această moţiune de cenzură. Această moţiune de cenzură este un demers al Opoziţiei unite şi mature care a înţeles perfect rezultatul votului de la de la alegerile din 26 mai. A fost un vot pentru o România normală, un vot în care legile nu sunt făcute de corupţi şi de apărătorii infractorilor, o Românie în care drepturile omului sunt respectate, o Românie în care să mergi la vot şi să-ţi exprimi un drept fundamental şi în care instituţiile statului de bază democratice sunt stabile”, a declarat Raluca Turcan, citată de Agerpres.
Ea a făcut un apel către colegii din Pro România şi la cei neafiliaţi „să înţeleagă acest moment crucial, pentru că acest demers politic parlamentar are în spate drepturile românilor”.
Liderul USR Dan Barna a declarat că prin votul din 26 mai „ne-am spălat faţa în Europa”, dar trebuie să facem acelaşi lucru şi în ţară.
Dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură împotriva Guvernului va avea loc marţi, 18 iunie, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
„Am picat de acord cu liderii de grup ca tot astăzi, la ora 15,00, să se citească moţiunea. Iar săptămâna viitoare, în ziua de marţi, după votul final, să fie votată şi moţiunea, să avem plen reunit. Am mai propus liderilor de grup, dacă tot facem plen reunit, să mergem şi pe componenţa comisiei validate de Biroul permanent reunit privind votul din diaspora, că până la sfârşitul sesiunii poate vom avea şi o lege votată”, a spus Ciolacu.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că se negociază cu USR, PMP, PRO România, UDMR şi individual cu parlamentari de la PSD şi ALDE.
„Am purtat negocieri cu toate formaţiunile politice: USR, PMP, PRO România, UDMR. Sigur că discuţiile continuă până la depunerea moţiunii de cenzură. Obiectivul nostru este să depunem moţiunea de cenzură într-un termen cât mai scurt, dacă este posibil în cursul zilei de mâine (miercuri -n.r.) astfel încât să se intre cât mai rapid în procedura de prezentare a moţiunii, de dezbatere şi de votare a ei. V-am spus că negocierile continuă cu toţi parlamentarii, individual, din PSD-ALDE şi de asemenea cu formaţiunile politice şi cu grupurile parlamentare din Parlamentul României”, a declarat, marţi, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, Ludovic Orban, citat de news.ro.
„Eu cred că în momentul de faţă cel mai important este să convingem un număr de 233 de parlamentari că românii au decis clar prin votul din 26 mai că nu mai vor să fie conduşi de actuala coaliţie PSD-ALDE. Orice discuţie ulterioară va depinde de reuşita acestei moţiuni de cenzură, iar pentru Partidul Naţional Liberal mesajul cel mai puternic pe care l-am primit din partea cetăţenilor români şi pe care vrem să-l transpunem în fapt este să încheiem această guvernare care face rău românilor. Până în momentul de faţă avem un număr semnificativ de posibili votanţi ai moţiunii de cenzură, mai mare decât la celelalte moţiuni de cenzură şi că negocierile continuă”, a spus Orban.
În prezent în Parlament sunt 465 de deputaţi şi senatori. PSD+ALDE au 241 parlamentari, PNL+USR – 133 de parlamentari, UDMR – 30, PMP – 12, Pro România – 21, Minorităţile- 17 voturi, Neafiliaţi – 11 voturi. Dacă toţi parlamentarii PNL, USR, PRO ROMÂNIA, PMP, UDMR, MINORITĂŢI şi independenţii ar vota moţiunea de cenzură s-ar aduna 224 de voturi, număr insuficient pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la emisiunea „Marius Tucă Show”, că, după părerea sa, moţiunea de cenzură nu va trece, liderul de la Palatul Victoria precizând însă că, dacă acest lucru se va întâmpla, PSD va trebuie să treacă în opoziţie.
„Categoric că trebuie să avem schimbări. Vă daţi seama că trecem în opoziţie, dacă această moţiune de cenzură trece. Nu am făcut scenarii. Încercaţi să sugeraţi faptul că dacă va trece moţiunea premierul va pierde la Congres. Dacă am spus că o sa candidez, o să candidez şi într-o variantă şi în cealaltă. Eu cred că moţiunea nu va trece”, a declarat Viorica Dăncilă.
La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat marți că alianța PSD-ALDE are suficiente voturi astfel încât moțiunea de cenzură să nu treacă în Parlament.