EximBank participă la crearea unei platforme menită să susțină dezvoltarea regiunii Balcanilor și a Europei Centrale

0

Banca de Export–Import a României  EximBank va participa la dezvoltarea unei platforme on-line care va permite atât prezentarea proiectelor de investiții de amploare din regiunea Balcanilor și a Europei Centrale, cât și identificarea surselor de finanțare pentru acestea, în cadrul unei inițiative a Băncii de Dezvoltare a Bulgariei (BDB).

Proiectul a fost lansat în cadrul Forumului Economic Internațional Paths for Partnerships, desfășurat în perioada 17-18 iunie 2019, în Bulgaria, ocazie cu care EximBank a semnat un acord de colaborare cu Banca de Dezvoltare a Bulgariei. Platforma va permite băncilor de dezvoltare din regiune să prezinte inițiativele din diferite domenii economice și a resurselor de co-finanțare a acestora, dar și să lanseze acțiuni comune în regiune, să dezvolte dialogul interinstituțional, să valorifice experiențelor de succes și  să promoveze cele mai bune practici în domeniul finanțării proiectelor strategice de infrastructură, dezvoltare economică și comercială.

Acordul de colaborare a fost semnat până în prezent de instituții cu rol de promovare și dezvoltare din Croația, Ungaria, Macedonia, Bosnia – Herțegovina, Serbia și Slovenia și se axează în special  pe implementarea proiectelor de infrastructură și atragerea de surse de finanțare din zone extra-bugetare, astfel încât acestea să nu impacteze nivelul datoriei guvernamentale al statelor respective.

Forumul Economic Internațional Paths for Partnerships  are ca subiect principal programul InvestEU, care continuă Planul Juncker, cu scopul de a reuni toate instrumentele de finanțare disponibile la nivel european, astfel încât finanțarea proiectelor de investiții în Europa să devină mai simplă, eficientă și flexibilă.

Participarea EximBank la acest proiect are loc în contextul în care instituția s-a implicat permanent în mod activ în dialog cu entități similare atât pentru a-și rafina și moderniza oferta pentru a putea facilita structurarea și finanțarea proiectelor de dimensiuni mari și/sau foarte complexe, cât și pentru a crea contexte de afaceri favorabile și în condiții concurențiale corecte pentru exportatorii români.

Recent, a fost lansat oficial și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări ce se va axa pe susținerea proiectelor din domeniul transporturilor, energiei și infrastructurii digitale din regiunea celor Trei Mări, fond înființat de Bank Gospodarstwa Krajowego din Polonia și de Banca de Export–Import a României EximBank, care au semnat actul constitutiv la finele lunii mai 2019.

EximBank se implică activ de peste 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Înființată ca agenție de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis să depășească acest statut, păstrându-și în același timp unicitatea.

În urma reajustărilor direcţiilor de acţiune, realizate în timp pentru adaptarea la evoluţiile economice naţionale şi mondiale, EximBank are astăzi capacitatea de a propune segmentului corporate un portofoliu de produse și servicii atractiv pentru orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne.

Totodată, pentru că acționează ca agent al statului pe piața românească de garanții și asigurări, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispoziție de statul român, se infuzează în economia reală, contribuind la creșterea competitivității companiilor locale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.