5 mituri demontate care schimbă tot ce știai despre detergenți
Detergentul este, de departe, cel mai popular produs de curățare a hainelor. Îl găsim în fiecare casă, sub diferite forme, cu diferite parfumuri sau proprietăți. Însă cea mai mare bătălie, zilele acestea, se dă între detergentul pudră și cel lichid. Apărut în anii ’50, detergentul lichid și-a câștigat o poziție dominantă pe piața din America și iată că înregistrează creșteri semnificative și în România, unde a ajuns la aproape jumătate dintre utilizatori.
Găsim peste tot comparații făcute între cele două produse, doar că nu toate sunt extrem de precise. Care este totuși adevărul? Analizăm cele mai des întâlnite 5 mituri care circulă pe acest subiect:
Mitul 1: Detergentul pudră te ajută să economisești bani
Cel mai popular mit este cel al costurilor. Atunci când se fac astfel de afirmații, însă, se ia în calcul doar prețul per încărcătura de detergent în mașina de spălat, care la produsele de tip pudră este ușor mai mic. Ceea ce nu se ia în calcul este consumul mașinii de spălat și uzura acesteia. În plus, cercetările științifice arată și că acest tip de detergent lasă reziduuri în mașina de spălat, ceea ce afectează bună funcționare a acesteia. Detergentul pudră nu este eficient la temperaturi scăzute și la programe scurte, lăsând depuneri pe haine. Ceea ce înseamnă că trebuie să folosiți programe care consumă mai multe resurse. Per total, așadar, costul (aparent) mic al detergentului pudră mărește pe termen lung consumul de energie electrică și apă caldă, generând costuri suplimentare cu întreținerea mașinii de spălat. Ca să nu mai adăugăm și aspectul țesăturii hainelor, afectat în timp de detergentul pudră…
Verdict: Mitul 1 este fals!
Mitul 2: Detergentul pudră curăţă mai bine petele
Aici discuția este de amploare și depinde foarte mult despre ce fel de pete vorbim. În cazul rufelor albe, detergentul pudră are o putere de înălbire mai mare. Explicația științifică este că în compoziția acestuia se poate pune înălbitor fără clor, pe când în cel lichid nu, deoarece devine instabil chimic. Pe de altă parte, în ceea ce privește rufele colorate, detergentul lichid este de departe cel mai eficient. Folosindu-l nu riscați să rămâneți cu depuneri albe pe hainele colorate. Bonus: este deosebit de eficient cu petele de grăsime sau cele dificile, pentru că are avantajul de a putea fi turnat direct pe pată, ceea ce îi crește considerabil puterea.
Verdict: Mitul 2 este fals!
Mitul 3: Detergentul lichid este mai bun pentru mașină de spălat
Și cei mai mari critici ai detergentului lichid cad de acord asupra acestui subiect. Detergentul lichid nu prezintă riscul de a forma reziduuri în compartimentul de alimentare din mașina de spălat și în interiorul acesteia. Cu mențiunea că în timp se poate produce mucegai și miros neplăcut, fiind necesară regulat o curățare amănunțită a mașinii de spălat.
Verdict: Mitul 3 – Adevărat!
Mitul 4: Programele scurte/cu apă rece nu sunt eficiente, indiferent de tipul de detergent
Cei care spun asta probabil au încercat doar detergentul pudră. Este adevărat că, la temperaturi scăzute sau la programe scurte, dizolvarea acestuia nu se face în mod ideal. Lucrurile stau diferit în cazul detergenților lichizi. Indiferent de temperatura apei sau de durata programului de spălare, aceștia se dizolvă rapid și acționează eficient pentru curățarea optimă a hainelor.
Verdict: Mitul 4 este fals!
Mitul 5: Detergentul pudră poate provoca reacții alergice
De multe ori, dacă detergentul nu se dizolvă, pe haine rămân acele depuneri albe pe care sigur le-ați observat și dumneavoastră. Acestea, pe lângă aspectul inestetic, vă pot afecta și în alte moduri. În contact cu ele, pielea dumneavoastră poate suferi o senzație de mâncărime foarte pronunțată și înroșire. De asemenea, la utilizarea detergentului pudră se creează un praf alergenic care, odată inhalat, poate provoca alergii ale tractului respirator. În cazul în care constatați astfel de reacții, este recomandat să schimbați de urgență produsul folosit.
Verdict: Mitul 5 – Adevărat!
Acum că ne este mai clar ce este adevărat și ce nu, vă recomandăm să găsiți produsul care se pretează cel mai bine nevoilor dumneavoastră. Soluții sunt! ASEVI, de exemplu, are două variante de detergent lichid, Asevi Max Eficacia şi Asevi Max Actif (ambele disponibile pentru 31 & 47 spălări), cu care mașina dumneavoastră de spălat ar face o echipă pe cinste.