Comunicat de presă Patronatul APEMIN

0

Avizul negativ al Comisiei economice, de industrii și servicii din Senat pe proiectul de lege privind legea resurselor hidrominerale este neclar, tocmai într-un moment de final al parcursului legislativ și după o lungă dezbatere publică, care ar impune firesc, claritate și argumentație pe fond. Nu ştim cărui tip de interese răspunde acest aviz, nu înţelegem în ce „cheie” trebuie el interpretat şi nu sesizăm beneficiarii reali ai acestui mod de a legifera.

Fiind vorba despre un proiect de lege important, aflat mult timp în dezbatere și implicând o comisie a Senatului cu atribuții directe în domeniile economie și industrie, era de așteptat o expunere mai detaliată a motivelor, nu doar un simplu anunț de respingere.

Având în vedere faptul că, de regulă, exploatarea resurselor hidrominerale se face  în locuri greu accesibile, în comunităţi locale izolate care nu beneficiază de un sprijiin bugetar susţinut, Patronatul Apelor Minerale Naturale din Romania APEMIN a susţinut pentru prima oară în faţa guvernanţilor ca o cotă parte din sumele de bani plătite de îmbuteliatori către stat să ajungă în mod direct în bugetul comunităţii locale.

Surprinderea noastră este cu atât mai mare cu cât, prin proiectul de lege promovat de guvern şi sustinut de partenerii sociali se prevede transpunerea în practică a principiilor şi normelor prevăzute prin directivele europene în materie, eliminarea dublului standard în domeniu, precum şi protejarea, în egală măsură, a intereselor consumatorilor şi investitorilor.

Avizul negativ acordat în urma unui vot confuz şi nejustificat în vreun fel ne-a creat o nedumerire şi mai mare întrucât, apreciem noi, Comisia economică şi industrii, trebuie să fie prima chemată a respecta şi promova principiile constituţionale în privinţa investiţiilor, să susţină crearea unui mediu de afaceri corect din punct de vedere concurenţial precum şi, nu în ultimul rând, să alinieze legislaţia naţională la cea europeană.

Așa cum a fost elaborat de guvern, în urma consultării cu actorii din piață și după o amplă dezbatere publică, proiectul legii resurselor hidrominerale, pentru prima dată:

1.    stabilește un cadru de lucru european pe piața autohtonă, cu reguli egale pentru toți actorii din piață;

2.    servește comunităților locale, beneficiare ale fondurilor pentru dezvoltare și investiții, în urma stabilirii clare a unei alocări de 10% din redevența plătită pentru exploatare.

Amintim că producătorii de apă minerală plătesc la bugetul de stat pe lângă taxe din exploatare și cea mai mare redevență din Uniunea Europeană, 4 euro/1.000 de litri.

Spre exemplu în Danemarca, este o redevență de 0,6 euro/1.000 litri, în Franța 0,58 euro/1.000 litri, în Germania redevența variază între 0,015 euro/1.000 litri și 0,31 euro/1.000 litri, Grecia un nivel variabil al redevenței între un plafon minim de 0,88 euro/1.000 litri și un plafon maxim de 1,76 euro/1.000 litri, în Italia redevența variază mult, însă nivelul minim este de 0,30 euro/1.000 litri și până la 3 euro/1.000 litri, în Polonia 0,28 euro/1.000 litri, în Portugalia nu se plătește taxă pentru apă la acest moment, pentru apele minerale sunt calculate redevențe pentru parte dintre ele și sunt stabilite conform contractului. Datele în detaliu, pot fi consultate în studiul Taxe plătite pentru exploatarea apelor naturale minerale și apelor de izvor. Imagine de ansamblu a situației din statele Uniunii Europene, studiu elaborat de Federația Europeană a Apelor Îmbuteliate  (EFBW – European Federation of Botled Water).

În plus, alături de obligațiile legale privind plata taxelor, producătorii de apă minerală își înțeleg și se achită de responsabilitatea socială pe care o au, ca actori pe piața națională, investind în comunitățile locale unde are loc exploatarea, comunități locale care, în majoritatea cazurilor se confruntă cu probleme economice și cu nevoi majore de investiții.

Despre Patronatul Apelor Minerale Naturale din Romania APEMIN

APEMIN – Patronatul Apelor Minerale Naturale din România, membru al EFBW, ce reuneşte 13 dintre cele mai mari firme producătoare de apă minerală naturală, susţine întotdeauna iniţiativele care conduc la o mai bună informare a publicului, bineînţeles cu respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la exploatarea, comercializarea şi promovarea apelor minerale naturale.

office@apeleminerale.ro

www.apeleminerale.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.