Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției Dacia Felix în cadrul Festivalului Europalia (Belgia)
Festivalul cultural internațional EUROPALIA, organizat în Belgia, a debutat în anul 1969 și a ajuns la cea de-a 26 ediție, având ca invitați, la început, țări europene, pentru ca apoi, din anul 1989, să se extindă în toată lumea, prin invitarea Japoniei.
EUROPALIA este un extraordinar prilej pentru promovarea culturii și civilizației țării invitate, participanții la acest prestigios festival cultural prezentând – în acest context – expoziții cu bunuri de patrimoniu cultural sau de artă contemporană, dar și evenimente muzicale, teatrale, cinematografice etc. Un accent deosebit este pus la fiecare ediție pe valorificarea patrimoniului istoric al țării invitate, ca de exemplu Ungaria, care a prezentat expoziția Hungaria Regia în anul 1999 sau Bulgaria, care a organizat expoziția Aurul tracilor în anul 2002.
România, în calitate de invitat al celei de-a 27-a ediții, organizează, în acest prestigios cadru, două mari expoziții dedicate preistoriei și istoriei antice, coordonate de Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu 35 de instituții de profil din țară și beneficiind de excelenta relație instituțională cu Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe și al organizațiilor partenere belgiene.
Astfel, în data de 18.10.2019, la Muzeul Gallo-Roman din Tongeren, va avea loc vernisajul expoziției Dacia Felix. The glorious past of Romania (Dacia Felix. Trecutul glorios al României), organizată de Muzeul Național de Istorie a României în cooperare cu alte 18 muzee din România, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al muzeului belgian partener. Această expoziție are o tematică axată pe prezentarea civilizațiilor antice care au existat pe teritoriul actual al României, anume cea scitică, cea greacă, cea celtică, cea dacică, cea getică și cea romană. Într-o asemenea perspectivă, expoziția oferă prilejul unui amplu și inedit periplu prin culturile antice cunoscute a fi existat în cuprinsul spațiului românesc actual, prezentând – în premieră – atât obiecte și cercetări arheologice mai vechi, dar și noi date și artefacte descoperite în ultimele două decenii. Parcursul expozițional este proiectat în sensul vizualizării „istoriei” spațiului de astăzi al României în perioada antichității, a modului în care acest areal a reprezentat un loc de convergență a numeroase civilizații majore pentru moștenirea culturală a Europei și a umanității. Expoziția pune accent pe rolul și semnificația acestor civilizații antice, al conexiunilor lor cu alte spații și comunități la nivelul continentului european, aducând în prim plan – prin artefactele ce vor fi etalate – repere de primă importanță ale antichității în cuprinsul Europei – cunoștințe privind schimbul la distanță, circulației ideilor și materiilor prime, toate acestea prezentate într-o contextualizare cronologică și tematică.
Acest demers se dorește a fi un exercițiu de înțelegere a unei civilizații actuale, cea românească, din perspectiva raportării la un trecut comun european. Tematica expunerii este constituită de definirea unui spațiu de interferență al civilizațiilor antice care s-au succedat în paralel, în interdependență, dar și în diversitate. „Dacia Felix” este mai mult decât un spațiu geografic definit de un moment cronologic legat de transformarea regatului dac în provincie romană; este povestea trecutului îndepărtat, adusă în prezent și mai ales proiectată în viitor, este o călătorie în intimitatea făuririi istoriei, despre civilizații, despre greci, romani, daci, geți, celți și sciți, dar mai ales despre oameni făuritori și trăitori în spațiul generos al „Daciei Felix”, astăzi – nu întâmplător – „ROMÂNIA”.
Muzeul Național de Istorie a României este o instituție publică de cultură de prim rang, în ale cărui colecții se păstrează numeroase din artefactele emblematice ale patrimoniului cultural național în domeniul istoriei vechi și arheologiei. Pentru organizarea acestei expoziții internaționale, care aduce în atenția publicului 298 de artefacte și seturi de piese antice, Muzeul Național de Istorie a României este onorat să colaboreze cu 18 instituții muzeale din România, respectiv: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău; Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale – Tulcea; Muzeul Civilizație Dacice și Romane – Deva; Muzeul Județean Satu Mare; Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui; Muzeul Județean Argeș – Pitești; Muzeul Județean Buzău; Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău; Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare; Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș; Muzeul de Istorie Turda; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca; Muzeul Național al Unirii – Alba-Iulia; Muzeul Romanațiului – Caracal; Muzeul Țării Crișurilor – Oradea; Muzeul Județean Ialomița – Slobozia; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie – Constanța.
Muzeul Național de Istorie a României a dovedit, de-a lungul timpului, că deține experiența necesară și capacitatea de a pune în operă proiecte expoziționale majore, la nivel național, dintre cele mai recent organizate putând fi menționate Aurul și argintul antice ale României sau România. Civilizații suprapuse (rod al colaborării dintre 29 de instituții muzeale din România), dar și de a acționa ca factor de coagulare a instituțiilor muzeale în pregătirea unor ample proiecte expoziționale internaționale, precum The Lost World of Old Europe, 2009–2011 (New York, Oxford, Atena); Gli ori antichi della Romania, 2010–2011 (Roma), Comorile României, Beijing, 2016 (rod al colaborării a 28 de instituții muzeale din România) sau Aurul și argintul antice ale României, 2018 (vernisată la Szeged și Debreczen).