Caravana Jocurile Științei revine la Buzău
Caravana Jocurile Științei, expoziție interactivă itinerantă de știință, revine în perioada 4–13 noiembrie 2019 la Buzău cu noi experiențe științifice dedicate copiilor, dar și cu ateliere interactive. Timp de zece zile, copiii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani sunt invitați la Muzeul Județean Buzău, sala de expoziții temporare, să cunoască diverse fenomene științifice, să afle aplicabilitatea unor legi și noțiuni abstracte.
„Ne întoarcem la Buzău cu multe noutăți pentru copiii și profesorii care ne-au fost alături la prima ediție a proiectului. Știința este o sursă inepuizabilă de idei, iar noi le-am transpus într-un mod creativ în noul proiect. Provocăm toți vizitatorii să rămână câteva ore în compania științei, să se joace, să descopere diverse explicații și să se întreacă în a înțelege în profunzime fenomenele din jurul nostru”, susține Ana Maria Roată Palade, fondatorul Asociației Pro Cunoaștere, organizatorul proiectului.
Caravana Jocurile Științei cuprinde un mini science center format din 35 de exponate interactive care ilustrează în mod distractiv legi din fizică – optică, mecanică, electricitate, echilibru –, matematică, geografie, logică etc. Noutățile acestei ediții sunt: „Mozaicul Thessellation (modele repetitive)”, „Jocul mozaic 3D”, „Reflexometrul”, „Puzzle-ul Constelații” sau „Cubul Conway”.
Atelierele interactive nu vor lipsi nici de această dată din cadrul Caravanei Jocurile Științei. Acestea se adresează grupurilor școlare, sunt structurate în funcție de vârsta copiilor, au o durată între 45 min și o oră și jumătate, și le permit copiilor să lucreze atât individual cât și în echipă, să colaboreze la realizarea unui proiect în timp ce află informații despre anumite fenomene și legi ale științei.
Caravana Jocurile Științei este un proiect al Asociației Pro Cunoaștere, care a debutat în 2018 și a ajuns până acum în orașele Buzău, Tulcea și Craiova.
Ediția curentă este finanțată în cadrul Programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Proiectul se desfășoară cu sprijinul Muzeului Județean Buzău, instituție ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, și al Orășelul Cunoașterii din București.
Accesul este GRATUIT atât la expoziție cât și la atelierele interactive.
Participarea se face doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 0723 390 449.
Ateliere disponibile:
- Iluzia optică sau cum ne păcălesc simțurile (copii 4–8 ani). Atelierul își propune să explice legile opticii și invită copiii să înțeleagă cum apar iluziile optice.
- IQ Puzzle (copii clasele I–IV). Copiii sunt invitați să-și antreneze creierul prin jocuri inteligente. Aceștia vor construi două puzzle-uri și vor afla secretele rezolvării lor.
- Robotul echilibrist (clasele I–II). Copiii se vor familiariza cu noțiuni de echilibru, centrul de greutate, și vor experimenta și testa cu ajutorul unui roboțel.
- Circuitul electric (clasele III–IV). Descoperim ce se află dincolo de becul care luminează casa. Construim un circuit electric (felicitare cu LED), și înțelegem testând ce înseamnă conductor și izolator.
- Moara de vânt (clasa a V-a). Vom face o incursiune în istoria și mecanismul morii de vânt. Atelierul va ajuta copiii să își construiască propria moară de vânt.
- Chimie&fizică distractivă (clasele VI–VIII). Împreună cu profesorii lor, elevii vor învăța să răspundă la întrebări precum: Câtă energie este într-o bomboană? De ce se scufundă corpurile? Fumul este solid sau gaz? Câteva întrebări cu explicații științifice, dar amuzante.
Atelierele „Chimie&fizică distractivă” sunt disponibile doar sâmbătă, 9 noiembrie și duminică, 10 noiembrie.
Despre Asociația Pro Cunoaștere
Înființată în 2015, Asociația Pro Cunoaștere este un răspuns la nevoia comunității de activități educaționale și recreative alternative, din domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și care se adresează copiilor de toate vârstele.
Asociația desfășoară programe de învățare prin intermediul jocului, organizează evenimente științifice menite să stimuleze curiozitatea și spiritul competitiv al copiilor, expoziții/târguri de promovare a educației prin joacă pentru copii/părinți, proiecte și programe cu caracter cultural, artistic, educativ pentru profesori.
Peste 5.000 de copii, cu vârste între 4 și 14 ani, au beneficiat de atelierele interactive oferite de Asociația Pro Cunoaștere.