Divergențe între UE și BCE pe tema emiterii unei monede digitale publice

0

Banca Centrală Europeană ar trebui să ia în considerare emiterea unei monede digitale publice, se arată într-un document al Uniunii Europene, consultat marţi de Reuters, după ce planurile Facebook de a introduce Libra s-au lovit de răspunsul ostil al autorităţilor globale de reglementare.

În documentul UE se cere blocului comunitar să dezvolte o abordare comună faţă de criptomonede, inclusiv posibilitatea interzicerii proiectelor apreciate ca având un risc ridicat. În actuala sa formă, documentul – care ar putea fi adoptat luna viitoare de miniştrii de Finanţe din UE – ar spori campania autorităţilor de reglementare împotriva criptomonedelor, care până acum au fost doar parţial reglementate în câteva state membre UE.

„BCE şi alte bănci centrale din UE ar putea explora oportunităţile, precum şi provocările referitoare la emiterea unei monede digitale, inclusiv luând în considerare măsuri concrete în acest scop”, se arată în documentul care ar putea fi discutat la reuniunea miniştrilor de Finanţe de vineri şi adoptat la întâlnirea acestora din decembrie.

În cea mai ambiţioasă versiune a proiectului, consumatorii vor putea folosi bani electronici, care vor fi depozitaţi direct la Banca Centrală Europeană, fără a fi necesar un cont bancar, servicii de intermediere financiară sau clearing, susţine o sursă de la BCE.

Documentul UE reiterează temerile G7 privind riscurile provocate de monedele private: spălarea de bani, protecţia consumatorilor, funcţionarea sistemelor de plăţi, impozitare şi securitate cibernetică.

Luna trecută, Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a afirmat că autorităţile globale de reglementare financiară nu intenţionează să interzică Libra sau alte criptomonede, dar acestea vor trebui să îndeplinească cele mai ridicate standarde de reglementare.

În luna iunie a acestui an, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.