„Proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu” propus de Trump îi irită pe palestinieni!

0

Donald Trump a publicat pe Twitter, marți, harta trasată de echipa condusă de ginerele său, Jared Kushner. Proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui american prevede anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va cere duminică miniştrilor săi să aprobe anexarea de către Israel a unor părţi din Cisiordania ocupată, dar UE, ONU și Iordania au cerut să se rămână la granițele trasate în 1964, informează AFP. La rândul său, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a numit planul de pace pentru Orientul Mijlociu al lui Donald Trump drept ”palma secolului”, iar mii de palestinieni au protestat în Gaza şi Cisiordania, informează Romaniatv.net.

Preşedintele Donald Trump a prezentat marţi, la Casa Albă, alături de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, planul de pace pentru Orientul Mijlociu, bazat pe o soluţie „cu două state”, prin care face Israelului o serie de concesii. El a spus că teritoriul prevăzut pentru noul stat palestinian va rămâne deschis şi nu vor fi dezvoltate colonii israeliene timp de o perioadă de patru ani.

Trump, în remarcile făcute marţi la Casa Albă, a spus că Ierusalimul va rămâne capitala nedivizată a Israelului.

Numai că printre numeroasele puncte sensibile ale planului se numără acordarea suveranităţii Isra nelului asupra Văii Iordaniei. Această zonă strategică din Cisiordania ocupată este „vitală” pentru Israel.

Israelul va putea să-şi anexeze coloniile din Cisiordania fără întârziere, a declarat marţi ambasadorul Statelor Unite la Ierusalim, David Friedman, informează France Presse, citată de Agerpres. „Israelul nu trebuie să aştepte deloc”, a declarat Friedman unui ziarist care l-a întrebat dacă anexarea va fi şi ea supusă termenului de patru ani.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.